Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), ülkenin eğitim sisteminde yaşanan ihmal ve yetersizliklere dikkat çekmek amacıyla önemli bir açıklama yaptı.
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, kamusal kaynakların nasıl kullanıldığı ve eğitimin önceliklendirilmesi gereken bir alan olmasına rağmen, bu önceliklerin göz ardı edildiğini vurgulayan iki çarpıcı fotoğraf üzerinden 7 temel farkı kamuoyuyla paylaştı.
İki fotoğraf arasındaki farklar şu şekilde sıralandı:
"İki fotoğraf arasındaki 7 farkı bulalım:
1. Birinci fotoğrafta ülkenin ihtiyacı olan bir okul harabe haldeyken, ikinci fotoğrafta ihtiyaç olmayan külliye ihtişamla yükseliyor.
2. İlk fotoğrafta okulun yıkıntı halinde bırakıldığı görülürken, külliye inşaatı hızla devam ediyor.
3. Harabe haldeki okullara bütçe ayrılmazken, külliye için 2 milyar 497 milyon TL harcandı. Bununla birlikte ‘ İç Mekan Düzenleme, Cami Tamamlama ve Otopark ile Sosyal Donatıların İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” adı altında 1 milyar 998 milyon TL’ye pazarlık usulü ihale edildi. Maliyeti 4 milyar 495 milyon TL’ye yükseldi.
4. Okulun yıkıntı hali, halkın temel ihtiyacı olan kamusal eğitime verilen değeri yansıtırken; külliye, kişilerin prestij kaygısını ortaya koyuyor.
5. Önceliğimiz olması gereken eğitimin yıkıntı halde bırakılması, toplumun geleceğini tehlikeye atıyor.
6. Bir tarafta halk için yıkıntı haldeki bir okul, diğer yanda sadece seçkin bir kitleye hitap eden gösterişli bir külliye.
7. Kamusal eğitim kurumları ihmal edilirken, külliye inşaatı çok kısa bir zamanda tamamlanıyor."
KTÖS, bu farkların eğitime verilen önemi ve kamusal kaynakların kullanımını açıkça gözler önüne serdiğini belirterek, eğitimin ülkenin geleceği için önceliklendirilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Eğitimdeki ihmallerin çocuklarımızın geleceğini tehlikeye attığına dikkat çekilen açıklamada, gösterişten öte eğitim yatırımlarının toplumun refahı için kritik olduğunun altı çizildi.
Ayrıca, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) verilerine göre, standart bir okulun metrekare maliyeti 25,615 TL olarak belirtiliyor. Bu hesapla, külliye için harcanan parayla 97 okul inşa edilebileceği ifade ediliyor.
KTÖS, eğitimde önceliklerin yeniden belirlenmesi ve kamusal kaynakların adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini vurguluyor.