Maviş, toplumsal barış ve eğitimin önemine dikkat çeken Maviş, Ward’ın sözleri ile ‘Kötümser rüzgardan şikayet eder, iyimser rüzgarın değişmesini bekler, gerçekçi ise yelkenlerini rüzgara göre ayarlar.' oluşan çözümsüzlük statükosunun sürdürülemez olduğunu vurguladı. 

"Çözümsüzlük Kıbrıslı Türkleri Mağdur Ediyor”

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden en çok Kıbrıs Türk toplumunun zarar gördüğünü belirtti. Çözümsüzlük nedeniyle en az üç kuşağın temel haklardan ve uluslararası faaliyetlerden mahrum kaldığını vurguladı.

“Türkiye ve Kıbrıslı Rum Elitleri Çözümsüzlükte Anlaştı”

Maviş, Türkiye ve Kıbrıslı Rum elitlerinin çözümsüzlük konusunda uzlaştığını, bu durumun bedelini ise Kıbrıslı Türklerin ödediğini ifade etti. Avrupa Birliği’nin, Kıbrıslı Türklerle doğrudan ilişki kurarak bu durumu düzeltebileceğini söyledi.

“Engellenen Fırsatlar”

Maviş, Maraş’ın gerçek sahiplerine iadesi ve Ercan Havalimanı ile Mağusa Limanı’nın uluslararası statüye kavuşması gibi fırsatların engellendiğini belirtti. Ayrıca, yeni geçiş kapılarının açılmasının da tarafların birbirlerini suçlaması nedeniyle engellendiğini ekledi.

“Alternatif Müzakere Masaları Önerisi”

Maviş, liderlerin retçi tavırlarına karşı, BM çatısı altında kitlesel örgütlerden oluşan alternatif müzakere masalarının kurulmasının önemini vurguladı. Toprak ve mülkiyet sorunlarının "Gutteres Çerçevesi" ilkeleri doğrultusunda, Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla çözülebileceğini belirtti.

“Hristodulidis’in 14 Maddelik Paketi”

Maviş, Kıbrıs Rum lideri Hristodulidis’in Kıbrıslı Türklere yönelik hazırladığı 14 maddelik paketin akıbetinin belirsiz olduğunu ve "çözüm" mesajlarının Tatar’ın "eşit-egemen" söylemlerinin arkasına gizlendiğini ifade etti.

Haspolat Arıtma Tesisi mevkiinde yangın Haspolat Arıtma Tesisi mevkiinde yangın

“Holguin’in Çağrısı ve Müzakerelerde Yeni Yol Haritası”

Maviş, müzakerelerin aşamalı, anlamlı ve sonuç odaklı olacak şekilde yeniden başlaması gerektiğini vurguladı. Olası çıkmazlar için tarafların mutabık kalacağı bir mekanizma oluşturulmasını ve kapsamlı bir çözüm anlaşmasının iki toplumun referandumlarına sunulmasını önerdi.

“Tatar’ın Siyaseti ve Söylemleri”

Maviş, Ersin Tatar’ın hem dış hem de iç siyasette başarısız olduğunu vurguladı. “Bin dolar asgari ücret olmaz” söylemiyle çalışanların emeğini hedef gösteren bir kişinin cumhurbaşkanı olma kriterlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dünya Barış Günü Çağrısı”

Maviş, Kıbrıs’taki ilerici sendikaların Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında, barış ve çözüm arzusunda olan vatandaşları 2 Eylül’de ara bölgede (Dayanışma Evi önü) saat 19:00’da bir araya gelmeye çağırdı. Bu etkinliğin, müzakere sürecini yeniden başlatma çabalarına pozitif bir destek olacağını belirtti.

Editör: S. Y.