KIBRIS

KTÖS ve KTOEÖS Milli Eğitim Bakanlığı'na ateş püskürdü!

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası(KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Milli Eğitim Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında Eğitim Bakanlığının politikalarını ve okulların açılmasının ertelenmesini de sert bir dille eleştirdi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş, eğitim sistemindeki aksaklıklara ve yönetimsel sorunlara sert eleştiriler getirdi. Maviş, geçtiğimiz hafta okulların açılmamasının asıl sebebinin, öğretmen atamaları ile ilgili olduğunu belirtti. "Bir hafta eğitimi heba ettiler. Eğer sendikalar pazartesi günü okulları açmamış olsaydı, politikacılar eğitim hakkını gasp ettiğimizden bahsedecekti," dedi.

"POPÜLİZM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Maviş, "Popülist eylemler yapmaya devam edeceğiz" diyerek sendikanın kararlı duruşunu vurguladı. Eğitimdeki eksiklikler giderilmeden, vatandaşların alım gücü artmadan bu mücadelenin süreceğini belirtti. “Okullara öğretmen, okullara bina istiyorsak ve bunlar popülizm olarak yansıyorsa, popülizm yapmaya devam edeceğiz. Çünkü vatandaşın yanında olmak tüccarın karşısında durmaktır,” dedi.

"OKULLARDA YETERLİ BİNA YOK, NÜFUS ARTIŞI KONTROL EDİLEMİYOR"

Maviş, nüfus artışıyla birlikte okullarda ciddi bir kapasite sorunu yaşandığını söyledi. Eğitim Bakanı’nın dört okul inşa ettiğini söylemesine rağmen, nüfus artışını hesaba katmayan bir planlamanın bu sorunu çözmeyeceğini belirtti. “Her yıl öğrenci sayısı artıyor, ama bu artışın nereden geldiğini bilmiyoruz. Bu nedenle okullar planlanamıyor,” dedi.

"SINIFLAR YETERSİZ, KONTEYNERLER İNSANİ KOŞULLARA UYGUN DEĞİL"

Okullarda 285 sınıfın kapatıldığını ve 218 konteyner kurulduğunu belirten Maviş, bu konteynerlerin eğitim için yetersiz olduğunu söyledi. "48 metrekarelik konteynerlerde, minimum aydınlatma ve havalandırma sağlanamıyor. Bu koşullarda ne yazın ne de kışın çocuklar ders yapamaz," dedi. Ayrıca, konteynerlerin elektrik kesintilerine ve ısı yalıtım sorunlarına karşı dayanıksız olduğunu vurguladı.

"ÖZEL EĞİTİMDE ÖĞRETMEN EKSİĞİ CİDDİ BİR SORUN"

Özel eğitim alanındaki eksikliklere de değinen Maviş, Lefkoşa dışındaki özel eğitim okullarında öğretmen eksikliğinin ciddi bir problem olduğunu ifade etti. "Özel gereksinimli öğrencilerin öğretmensiz bırakılması kabul edilemez. Bu çocukların eğitim hakları da göz ardı edilemez," dedi.

SELMA EYLEM: "EĞİTİM VE SAĞLIK BÜTÇELERİ YETERSİZ, HALK FAKİRLEŞTİRİLİYOR"

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Selma Eylem, okulların açılmamasını siyasetin bir parçası olarak nitelendirdi. Eğitim ve sağlık gibi kamusal hizmetlere yeterli bütçe ayrılmadığını vurgulayan Eylem, halkın bu şekilde fakirleştirildiğini ve köle düzeninin devam ettirilmeye çalışıldığını söyledi. "Eğitimin içeriği boşaltılarak, eleştirel düşünceden uzak, dogmatik ve belli bir ideoloji çerçevesinde bir eğitim sistemi inşa ediliyor. Bu sistem, sorgulamayan, biat eden ve kolay yönetilen bir toplum yaratmayı hedefliyor," dedi.

"KAMUSAL HİZMETLERE YATIRIM YAPILMIYOR"

Eylem, kamusal hizmetlere yatırım yapılmadığını, eğitime yeterli bütçenin ayrılmadığını ve altyapı sorunlarının görmezden gelindiğini belirtti. "Depremden sonra halktan toplanan vergilere rağmen, 20 ay geçmesine karşın okullar hala inşaat halinde, güçlendirme çalışmaları tamamlanmadı. Öğrenciler ihalesiz şekilde yerleştirilen konteynırlara mahkum edildi," dedi. Eylem ayrıca, ihalesiz konteynır işlerinin rant ve yolsuzluk meselesiyle bağlantılı olduğunu öne sürdü.

"ÖĞRETMENSİZ OKULLAR"

Eksiltilen kadrolara da dikkat çeken Selma Eylem, bu eğitim-öğretim yılına öğretmensiz başlanacağını söyledi. "53 öğretmen eksiltildi. Öğretmen adaylarımız atanmayı beklerken işsiz kaldılar. Bu eksik kadrolar ya geçici öğretmenlerle doldurulacak ya da Türkiye’den getirilecek öğretmenlerle kapatılacak," dedi. Özellikle rehber öğretmen eksikliğine vurgu yapan Eylem, 15 öğretmen yerine sadece üç öğretmenin atanmasının eğitim sistemindeki krizin bir göstergesi olduğunu belirtti.

"TÜRKİYE'DEN ÖĞRETMEN GETİRİLMESİ VE TARİKAT ETKİSİ"

Türkiye’den gelen öğretmenlerin sayısının her yıl arttığını belirten Eylem, bu yıl dokuz branşta 47 öğretmenin Türkiye’den getirileceğini söyledi. İlk defa sınıf öğretmenliği branşında da Türkiye’den öğretmen getirileceğini ekleyerek, “Eğer öğretmen ihtiyacı varsa, neden yerel öğretmen adayları yeterince alınmıyor?” diye sordu. Bunun yanı sıra, Eylem, tarikat ve gerici örgütlenmelerin eğitim sistemi üzerindeki etkilerine dikkat çekti ve laik, bilimsel eğitim mücadelesinin bu nedenle daha da önemli hale geldiğini vurguladı.

"ÇOCUKLARIMIZA RÜŞVET ALIŞTIRILIYOR"

Eylem, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde yetenek sınavını geçemeyen bir öğrenci için 2,5 ay sonra gizli bir sınav düzenlenmesini sert bir dille eleştirdi. "Sınavdan geçemeyen öğrenci için haber verilmeden yapılan gizli sınav, çocuklarımıza rüşvet kültürünü aşılamaktır," dedi. Ayrıca, kolejlerin taban puanlarının düşürülmesi ve yatay geçişlerde torpil yapılmasının eğitimin niteliğini düşürdüğünü vurguladı.

CANLI YAYIN:

Loading...