Eğitim Bakanlığı, uzun bir süredir Öğretmenler Yasası ve bağlı tüzüklerine aykırı idari işlemleri göz ardı ederek, öğretmenlere karşı keyfi uygulamalara devam ettiği gerekçesiyle sendikalar, yapılan uygulamalara karşı çıkması ve hukuki süreç başlatmasıyla, bu duruma dikkat çekmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla KTÖS ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası ortak bir açıklama ile 7 Mart 2024 Perşembe günü saat 14:30’da Eğitim Bakanlığı önünde olacaklarını kamuoyu ile paylaştı.

İşte o açıklama:

“EĞİTİM BAKANLIĞI HİZMET İÇİ KURSLARDA YETKİSİNİ KÖTÜYE KULLANDI”

Eğitim Bakanlığı, ne yazık ki uzun bir süredir Öğretmenler Yasası’na ve bağlı tüzüklerine aykırı idari işlemleri göz göre göre yapmaya ve ‘biz yaparız, siz isterseniz mahkemeye gidin’ yaklaşımını sürdürmektedir.

Ahmet Sami Topcan anıldı Ahmet Sami Topcan anıldı

Eğitim Bakanlığı Öğretmenler Yasasını ‘zorla’ oy çokluğu ile geçirip, bugün bunu öğretmenlere karşı kullanılan bir silah haline getirmiştir.

Mayıs 2023 tarihinde değiştirilmiş Öğretmenler Yasasına göre, öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin bir tüzük hazırlandıktan sonra yapılması gereklidir. Eğitim Bakanlığı, Yasa’nın emrettiği şekilde bir tüzük yapmamış ve ilgili tüzük olmadan Eylül 2023 ayında bu eğitimleri başlatmıştır.

Eğitim Bakanlığı, tüzük olmaksızın aldığı bu kararı uygulamıştır. Buna rağmen öğretmenlerimiz gereken alanlarda ve günlerde katılım sağlamıştır.

‘Hizmet içi kurslara katılmadı’ gerekçesiyle kesinti yapılanlar arasında hamilelik izninde olan, seferberlikte olan, okulda görevli olan, Bakanlığın düzenlediği çalıştayda olan, yurt dışı izninde olan, hastalık raporu bulunan ve hatta kurslara katılan öğretmenlere bile bu kesintinin yapılmış olması ve 7 aya aşkın bir süredir geri ödeme yapılması niyetin iyi olmadığının göstergesidir.

Hizmet içi eğitimler Eylül ayı başında gerçekleşmesine rağmen, Eğitim Bakanlığı Ekim ayında ilköğretimde ve orta eğitimde çalışan 550  öğretmenimizden ‘hizmet içi kurslara katılmadı’ gerekçesiyle maaşlarından kesinti yapmıştır.

Hizmet içi eğitimlere katılmamak, kamu çalışanlarının bağlı olduğu hiçbir yasada maaş kesintisi gerektirecek bir suç olarak tanımlanmamıştır. Kamu çalışanlarına maaş kesintisi yapılabilecek durumlar yasalarımızda açıktır.

Eğitim Bakanlığı, öğretmenin mesleki gelişimine katkı yapması ve öğretmenlerin motivasyonunu artırması gereken hizmet içi eğitimleri bir ‘ceza’ unsuru olarak kullanmıştır. Bu konuda Bakanlığın ‘ceza kesme ve/veya maaş kesme’ yetkisi ne bir yasaya ne de bir tüzüğe dayanmaktadır.

Eğitim Bakanlığı, ne yazık ki uzun bir süredir Öğretmenler Yasası’na ve bağlı tüzüklerine aykırı idari işlemleri göz göre göre yapmaya ve ‘biz yaparız, siz isterseniz mahkemeye gidin’ yaklaşımını sürdürmektedir.

Sendikalarımız, Eğitim Bakanlığını ve yaptıkları tüm gayrı yasal uygulamaları mahkemeye taşımıştır. Yeni davaların da hazırlığı içindedir.

Eğitim Bakanlığının, bu anti-demokratik ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan yaklaşımından geri dönmesi için 7 Mart 2024 Perşembe günü saat 14:30’da Eğitim Bakanlığı önünde olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.

Saygılarımızla.

Editör: Umut Çengi