KIBRIS

KTÖS, yeni eğitim yılından talepleri dile getirdi!

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, zorlu bir eğitim yılının ardından eğitim sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, Eylül ayına ilişkin taleplerini dile getirdi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, zorlu bir eğitim yılının ardından eğitim sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, Eylül ayına ilişkin taleplerini dile getirdi.

Maviş, öğretmenlerin ve okul idarecilerinin, baskılar ve saldırılara rağmen büyük bir özveriyle çalıştığını belirtti. Kendi imkanlarıyla eğitim sistemini ayakta tutarak nitelikli kamusal eğitime katkı sağladıklarını vurguladı. Eğitim sistemimizin, ekonomik zorluklarla birlikte hükümetlerin eksik vizyon ve liyakat sorunlarıyla başa çıkmak zorunda kaldığını ifade eden Maviş, Eğitim Bakanlığı'nın da sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Eylül ayında başlayacak yeni eğitim yılı öncesinde yapılması gerekenlerin net olduğunu ifade eden Maviş, Eğitim Bakanlığı'nın nitelikli kamusal eğitim sorumluluğunu yerine getirmek için gereken adımları atması gerektiğini dile getirdi. Sendikalar ve diğer paydaşlarla iş birliği yaparak bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini vurguladı. KTÖS tarafından gerçekleştirilen araştırmaların, geçtiğimiz eğitim yılında uygulamaya konulan öğleden sonra iki gün eğitsel etkinlik yapılan sistemin verimsiz olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Maviş, bu sistemin gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Mevcut uygulamanın uzun vadeli etkinliği ve verimliliği konusunda ciddi soruların gündeme geldiğini söyledi.

KTÖS Genel Sekreteri, öğleden sonra iki gün eğitsel etkinlik yapılan sistemin sürdürülebilirliğinin, mevcut sorunların ve eksikliklerin ele alınmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti.

Pilot uygulama, ön hazırlık, okulların alt yapı ve fiziksel ihtiyaçların giderilmesi, yemek ve benzeri öğrenci ihtiyaçlarının çözümlenmesi, öğretmen haklarının gözetilmesi, yeterli sayıda kadrolu öğretmen bulunması gibi faktörlerin bu uygulamanın başarılı olması için elzem olduğunu dile getiren Maviş, özellikle okul nüfusları ve sınıflardaki öğrenci sayılarının tam gün eğitim konusunda büyük önem taşıdığını belirtti.

Eğitimde kalıcı bir reform yapılması gerektiğini söyleyen Maviş, tüm paydaşların katkısıyla hazırlanacak uzun vadeli bir ortak stratejinin oluşturulması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde yapılan tüm uygulamaların, günübirlik olarak anılmaya ve nihayetinde başarısızlığa mahkûm olacağını belirtti.

KTÖS Genel Sekreteri, Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlik mesleği ve öğretmen haklarına yönelik tutum ve uygulamalarının yetersiz olduğunu dile getirdi. Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı sağlanmamasından, ifade özgürlüklerinin kısıtlanmasından, disiplin cezalarının adaletsiz uygulanmasından ve teşvik edici yasal hakların yetersiz kaldığından duydukları memnuniyetsizliği açıkça ifade ettiklerini belirtti.

Mevcut kamu okullarının onarım, tadilat ve güçlendirme projeleri hakkında bilgi veren Maviş, kullanım dışı olan binaların yaz ayında yıkımlarının yapılmasını ve en erken zamanda yeni binaların tamamlanması sürecini takip edeceklerini ifade etti.

Eğitim sistemi ve bütçesi hakkında acil bir durum alarmı verdiğini dile getiren Maviş, ülkeye yerleşen ve/veya çalışma izniyle gelen, Türkiye dahil tüm yabancı ülke vatandaşlarından, çocuğu olsun olmasın eğitim katkısı alınması gerektiğini belirtti. İvedilikle 13 yeni okul projesinin hayata geçirilmesini talep etti.

  1. Gönyeli (İlkokul)
  2. Gönyeli Yenikent (İlkokul)
  3. Gönyeli Yenikent (Okulöncesi)
  4. Gönyeli (Özel eğitim)
  5. Yeni Boğaziçi-Mormenekşe (Okulöncesi)
  6. İskele/Karpaz (Özel eğitim)
  7. K.Kaymaklı/Dumlupınar (İlkokul)
  8. Girne (Okulöncesi)
  9. Girne Batı (İlkokul)
  10. Girne Doğu (İlkokul)
  11. Alsancak (İlkokul)
  12. Dikmen (İlkokul)
  13. Mağusa (İlkokul)

Okullarda yaşanan öğretmen ve okul yöneticisi eksikliklerinin Eylül ayı öncesinde tamamlanması gerektiğini belirten Maviş, ilköğretime bağlı okullarda 3 müdür, 10 müdür muavini, 340 ilkokul öğretmeni, 20 özel eğitim öğretmeni ve 40 psikolojik danışman ve rehberlik öğretmeni eksikliği olduğunu ifade etti.

Eğitim Bakanlığı'nın yasal olarak zorunlu olmasına rağmen Öğretmen Yardımcılarının istihdamı konusunda bir girişimde bulunmadığını belirten Maviş, bu konuda bir çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi. Yasamızda 100 adet kadrosu olan Öğretmen Yardımcılarının Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından ivedilikle istihdam edilmesi gerektiğini ifade etti.

KTÖS Genel Sekreteri, öğretmenlerin haklarını savunmaya ve geliştirmeye, toplumsal varlığını ve kültürünü korumaya, nitelikli bir eğitim sistemi ve adil bir toplumsal yaşam için sendikal mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.