İklim değişikliğiyle birlikte büyük risk haline gelen kuraklıkla dünya çapında mücadele ediliyor. Dünyada artan kuraklıkla birlikte su tüketimini kontrol altına almak için önlemler alınıyor; kişiler istediği saatte bahçesini dolduramıyor, arabasını yıkayamıyor...
Yıllardır konuştuğumuz iklim krizi özellikle son senelerde her
mevsim, mevsimleri eskisi gibi yaşayamadığımız haliyle etkisini daha çok hissettiriyor. Kış aylarında yeteri kadar yağış görülmüyor, yaz aylarında ise
aşırı sıcaklarla birlikte orman yangınlarıyla mücadele ediliyor. Dünyanın dört bir yanında hissedilen iklim krizi beraberinde şüphesiz su krizini de getiriyor.
AVRUPA'DA 84 MİLYAR TON SU KAYIP
Artan
kuraklıkla birlikte özellikle su tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Avrupa'da 2018'den bu yana düzenli yağışların olmamasıyla birlikte yılda yaklaşık 84 milyar ton su kaybedildi. Haziran ayının başında Avrupa Parlamentosu, Fransa, İspanya ve Kuzey İtalya için endişeli olduklarını açıkladı. Avrupa Kuraklık Gözlemevi'nin son verilerine göre, AB topraklarının dörtte birinden fazlası
kuraklık uyarısı koşulları altında ve yüzde 8'inde zaten kuraklık uyarısı verildi.
Temmuz ayının ilk günlerinde dünyada sıcaklık rekoru 3 kez üst üste kırıldı. Artan su krizi tehlikesiyle birlikte liderler de buna yönelik mesajlar vermeye başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mart ayı başında rezervleri normal seviyelerin yüzde 80 altında bırakan ve alışılmadık derecede kurak geçen kışın ardından "su krizi" planını başlattı. Almanya'da hükümet
su güvenliği konusunda artan endişelerin ardından ilk kez ulusal "su stratejisi" geliştirdi.
DÜNYA ISINDIKÇA SU TÜKETİMİ ARTIYOR
Dünya ısındıkça su tüketimi artıyor, su tüketimi artıkça kuraklık tehlikesi ciddi boyutlara ulaşıyor. Önümüzdeki seneler bu kısır döngünün içinde geçirecek gibi görünüyor. Peki bunu önlemek için dünyanın farklı bölgelerinde ne tür önlemler alınıyor?
CALIFORNIA "YÜKSEK SU STRESİNE" SAHİP
Dünya Kaynakları Enstitüsü'ne (World Resources Institute) göre ABD'de "düşük-orta düzeyde su stresi" var, ancak ülke sınırları içinde dikkate değer bölgesel farklılıklar da var. California dahil olmak üzere ABD'nin batı bölgeleri, iklim değişikliğinin getirdiği ve şiddetlendirdiği bir olay olan "olağanüstü kuraklık" nedeniyle "yüksek su stresine" sahip.
Son yıllarda ABD'nin yüzde 50'sinden fazlasının kuraklıkla karşı karşıya kaldığı gözlemleniyor ve önümüzdeki 10 yıl içinde 50 eyaletten 40'ında su sıkıntısının yaşanacağını tahmin ediliyor. Sık sık su sıkıntısı yaşayan eyaletlerden biri olan California'da kuraklık dönemlerinde su kullanımını sınırlamak amacıyla bazı tedbirler alınıyor.
Bölgede yaşayan kişiler istediği saatte bahçesini sulayamıyor. Su kullanımını kontrollü hale getirmek için yetkililerin belirlediği gün ve saatlerde bahçe sulamak mümkün. Aynı şekilde arabasını yıkamak isteyen kişiler de belli kısıtlamalara tabii.
Ayrıca bazı bölgelerde yüzme havuzlarının doldurulmasına da kısıtlamalar getirildi. Özellikle yeni havuzların inşası sıkı denetim altında.
BAZI BÖLGELERDE YÜZME HAVUZU SATIŞI YASAK
Fransa'nın bazı bölgelerinde de yüzme havuzlarının yeniden doldurulması yasaklandı. Hatta ülkenin güneyinde yer üstü bahçeli yüzme havuzlarının satışı yasaklandı.
İSPANYA'DA LÜKS TÜKETİM MERCEK ALTINDA
İspanya'da uzun süre mevsim normallerine uygun yağış görülmeyince Katalonya'daki bölgesel hükümet su kullanımına kısıtlamalar getirdi ve özellikle lüks tüketim mercek altına alındı.
Yeni kısıtlamalara göre; havuzların yeniden doldurulması yasak, duşlar beş dakika ile sınırlı, araba yıkamak yasak ve bahçeler haftada yalnızca iki gün sulanabiliyor. Özel su şirketleri hanelerin çok fazla su tüketmesi durumunda yetkilileri uyaracak.
Barcelona'da kısıtlamalar yürürlüğe girmeden önce normalde ucuz akaryakıt için beklenen uzun kuyruklar yerini araba yıkama sırasına bıraktı.
Barcelona'da sokaklardaki çeşmelerin neredeyse yarısı kapatıldı. Turistlerin yoğun bir şekilde ziyaret ettiği Barcelona'nın lüks alışveriş caddesi Paseo de Gracia'daki süs çeşmesinin muslukları kapandı. Katalonya bölgesinde yetkililer, önümüzdeki senelerde daha büyük sıkıntılar yaşamamak için şu anda bu kısıtlamaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.
İSTEYEN İSTEDİĞİ ZAMAN BAHÇE SULAYAMIYOR
Avustralya da sık sık kuraklık yaşayan bir ülke olduğu için su yönetimi konusuna önem veriyor. Kuraklık dönemlerinde, bazı eyaletlerde su kullanımını düzenlemek amacıyla özel düzenlemeler uygulanılıyor.
Bahçe sulama genellikle belirli günlerde ve saat dilimlerinde yapılıyor, su tasarruflu sulama yöntemleri teşvik ediliyor.
Diğer ülkelerde alınan önlemler gibi Avustralya'da da bazı bölgelerde araba yıkamaya sınırlama getirildi. Arabaları su yıkamadan temizleme yöntemleri öneriliyor.
KAYNAK: HABERTÜRK