YEREL HABERLER

“Life After Prison” isimli projenin açılış etkinliği yapıldı

Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği iş birliğiyle uygulanacak “Life After Prison” isimli projenin açılış etkinliği yapıldı.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği'nde 14.30-17.00 saatleri arasında düzenlenen açılışa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 22 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren proje, toplam 195 bin 768 Euro bütçe ile 30 ay sürecek.

Projeyle kapasite gelişimi ve yerel yasal metinlerin iyileştirilmesi üzerine odaklanılarak KKTC'de tekrar suç işlemenin önlenmesine ve eski hükümlülerin sosyal olarak entegrasyon sürecine katkıda bulunmak amaçlanıyor.

Proje kapsamında öncelikle, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği üyeleri için kapasite geliştirme eğitimleri yapılacak. Bu eğitimlerin ardından, yasal boşlukları görebilmek, özel sektörde çalışan eski hükümlü sayısına ulaşmak ve cezaevindeki mahkûmların ve tahliye olmuş eski hükümlülerin hem çalışma hayatına hem de yeniden suç işleme oranına ilişkin üç alanda haritalandırma gerçekleştirilecek. Tüm bu elde edilen veriler sonrası yasal metinlerde düzenlemeler ve çeşitli eğitimlerin yapılması planlanıyor. Eğitimler arasında, eski hükümlülerin istihdama erişim sürecinde yararlanabilecekleri çeşitli eğitimler verilmesi de planlanıyor.

Life After Prison Projesi; başta sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, içişlerinden sorumlu yerel kurum temsilcileri, çalışma ve sosyal güvenlikten sorumlu yerel kurum temsilcileri, Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği, avukatlar ile ilgili diğer yerel kurumlara ulaşarak iş birliği yapmayı hedefliyor.

Bir diğer yandan, proje kapsamında paydaşlar ile kurulacak ‘Eski Mahkumlar için Rehabilitasyon Platformu’ projenin öncü hedeflerini sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor.

“Life After Prison” projesinin açılış etkinliğinde İnsan Kaynakları Yönetim Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Ahmet Türkdoğan, Kıbrıs Türk Barolar Birliği Genel Sekreteri Aslı Murat, Proje Hukuk Koordinatörü Nurcan Gündüz ve Avrupa Komisyonu Program Müdürü Mihai-Florin Stoleru birer konuşma yaptı.

Türkdoğan: “Desteğinize ihtiyacımız var”

İnsan Kaynakları Yönetim Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Ahmet Türkdoğan AB tarafından finanse edilen ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği ile İnsan Kaynakları Yönetim Derneği iş birliğinde yürütülen projenin çok paydaşlı çalışma gerektirdiğini kaydetti ve “Dolayısıyla projenin hedeflerine ulaşması için sizlerin desteğine ihtiyacımız var “ dedi.

-Murat: “Suçun yeniden ortaya çıkmasını engelleyici adımlara zemin yaratmak amaçlanıyor”

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Genel Sekreteri Aslı Murat da, Barolar Birliğinin bazı toplumsal sorunların çözümüne yönelik  yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Murat, söz konusu  projeyle çoğu zaman görmezden gelinen ve sorun olarak önemi pek fazla tartışılmamış hususlara odaklanılacağını ifade etti ve eski mahkûmların iş yaşamında karşılaştığı sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmenin yanında suçun yeniden ortaya çıkmasını engelleyici adımların atılmasına zemin yaratmanın da amaçlandığını belirtti.

Gündüz: “Hapishane sonrası yaşantıyı iyileştirme amacındayız”

Proje Hukuk Koordinatörü Nurcan Gündüz de hapishane sonrası yaşantıyı iyileştirme amacında olduklarını söyleyerek, KKTC’de hürriyeti bağlayıcı cezaların infazının hem mevzuat bakımından hem de uygulamada oldukça ciddi değişiklikler yapılmasını gerektiren bir durumda olduğunu ifade etti.

Gündüz, projenin esas konusunun yapılması gerekenleri yaparak mahkumların rehabilitasyonuna katkı sağlamak, bunun yanında istihdamların desteklenmesi için adımlar atmak olduğunu ifade etti.

Yeniden suç işleme oranlarının azaltılmasının önemine de vurgu yapan Gündüz, bunun için en önemli noktalardan birinin bu kişilerin iş ve gelir sahibi olması olduğunu kaydetti.

-Stoleru: “Proje suçun önlenmesinde önemli bir boşluğu kapatacak”

Avrupa Komisyonu Program Müdürü Mihai-Florin Stoleru ise konuşmasında, projenin suçun önlenmesinde önemli bir boşluğu kapatacağına inandığını dile getirdi ve “Bu uluslararası insan hakları sözleşmesinin yanı sıra BM standart ve normlarının da kabul ettiği ceza adaleti sisteminin temel amaçlarından biridir” dedi.

Stoleru, projenin doğrudan faydalanıcıları eski tutuklu ve hükümlüler olsa da tüm Kıbrıs adası için daha güvenli bir ortam yaratarak yasalara saygılı tüm insanların yararına olacağını belirtti.

Projenin temel katkısının sağlam bir sosyal rehabilitasyon programının tüm unsurlarını kapsayan bütüncül bir yaklaşım olduğunu ifade eden Stoleru, tüm kilit paydaşların katılımının önemine de  vurgu yaptı.