Genel Kurul'da daha sonra CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, “AKSA Sözleşmesini Okuyan Hükümet Yetkilisi Var mı?” konulu güncel konuşma yaptı.
Şahiner, hükümetin "şaibeli işlerini" yaz aylarında sonuçlandırmayı seçtiğini ancak AKSA anlaşmasının bu şekilde "görünmez" olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Şahiner, Kalecik 3 sözleşmesinin yasa çalışmalarının aylar önceden hazırlandığını savunarak, AKSA anlaşmasını madde madde okudu ve değerlendirmelerde bulundu.
Bu sözleşmeyle "KKTC halkının cebinden alınarak bir şirketin kasasına konacak paranın dudak uçuklatan miktarda olduğunu" söyleyen Şahiner, sözleşmede Teknecik ve Kalecik'in LNG’ye geçmesinin AKSA’nın onayına bağlı olmasını "toplumsal bir rezillik" sözleriyle eleştirdi.
Enterkonnekte olmazsa bu sözleşmenin fes edileceğinin de tamamen bir kandırmaca olduğunu ileri süren Şahiner, elektrikte entegre olma maliyetini Kıbrıs Türk halkının ödeyeceğinin sözleşmede yer aldığını ancak kendisinin farklı ortamlarda bu uygulamanın TC tarafından yapılacağının vaat edildiğini duyduğunu kaydetti.
Şahiner, sözleşmede yer alan alım garantisi, uygulama taahhüdü, kira bedeli gibi maddeleri eleştirerek, entegre geldikten sonra tüm KKTC’nin elektrik ihtiyacının buradan karşılanacağının taahhüt edildiğini yazdığını, bunun önceden yapılan tüm yenilenebilir enerji anlaşmalarını ortadan kaldırabileceğini belirtti.
Sözleşmeye göre, bakım onarım zamanlarında bile AKSA’ya ödeme yapılacak olmasını eleştiren Şahiner, kabloyla elektrik gelmemesi durumunda ise ödenecek kira bedelinin makinaların çıplak bedelinden kat ve kat fazla olduğuna işaret etti.
-Amcaoğlu
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, “Şahiner ilgili şirketin reklamını, para alsa bu kadar yapamazdı” diyerek, 2016 yılında su projesiyle ilgili de benzer eleştiriler yapıldığını anımsattı. O dönemde destek veren muhalefet yetkililerine teşekkür ettiğini de hatırlattı.
Eylül ayında bile Güney’den elektrik almak zorunda kaldıklarını belirten Amcaoğlu, Ercan sözleşmesinin acı tecrübelere sebep olduğunu, o dönemde devletin yükümlülüklerini yerine getirememesinden kaynaklandığını belirtti.
Amcaoğlu, sözleşmenin şartlarının ilgili mevzuatlar içerisinde yenileneceğini, maliyet analizlerinin tamamlanmasıyla belirlenecek çok şey olduğunu, bu sözleşmede “rezillik” denilebilecek maddeler olmadığını söyledi.
Şahiner’in sözleşme maddeleriyle ilgili yaptığı eleştirileri cevaplayarak, yenilenebilir enerjinin talep edilmesi halinde mevcut altyapının kullanılarak güncellenebileceğini belirten Amcaoğlu, TC Elçisinin ciddi ve güvenilir bir kişi olduğunu ve söylediklerini duyan kişilerin bu taahhütlerin yerine getirileceğinden şüphe etmesine anlam veremediğini vurguladı.
Amcaoğlu, 2019 yılından beri yapılmayan yatırımların ve artan talebin elektrikte yaşanan sıkıntılara sebep olduğunu belirtti.
-Şahali
Erkut Şahali, Amcaoğlu’nun söylemlerinde hata olduğu iddiasıyla yeniden söz alarak, “utanması gerekenler utandırmaya çalışıyor, utanmazlık buradadır” dedi.
Yatırım yapılmamasının sebeplerini ve zamanlarını sıralayarak, CTP’nin akıl ve yasa dahilinde adım attığını bunu yok sayarak konuşulmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Şahali, hazırlanan yatırım planlarının hayata geçirilmiş olması durumunda AKSA’nın varlığına bile ihtiyaç kalmayacağı öngörüsünde bulundu.
Şahali, geçmişte başlayan fizibilite çalışmalarına örnek vererek, “CTP entegre sisteme asla karşı çıkmadı ancak fizibilite çalışmalarının bağımsız kurumlar tarafından yapılması durumunda” dedi.
AKSA’nın yapacağı fizibilite çalışmasının menfaatlerini gözetecek şekilde olacağını savunan Şahali, “hepimiz aynıyız” demenin UBP’nin "hakkı ve haddi" olmadığını söyledi.
-Şahiner
Salahi Şahiner, suyun protokol, elektriğin sözleşmeyle yapıldığına dikkati çekerek, maliyet analizlerini okuyarak imza atılmadan kira bedellerinin konuşulmamasının bile halkın aleyhine olduğunu belirtti;
"Bu belirlemelerin sözleşme imzalanırken yapılmaması kul hakkı yemektir" dedi.