Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla sürdü. Konuşmalarda ilaç politikası İlaç ve Eczacılık Dairesi'ndeki sorunları ele alındı.

Besim: “İhaleler doğru düzgün yapılmadığı için şu anda doğrudan alımlar başladı”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim, “Hükümetin herhangi bir ilaç politikası var mı ve çöken İlaç Eczacılık Dairesi” başlıklı güncel konuşma yaptı.

Pandemiden sonra tüm dünyanın ciddi bir ilaç ve tıbbi malzeme krizine girdiğini ifade eden Besim, ilaç sektöründe ciddi hammadde sıkıntısı yaşandığını söyledi.

“Pandemiden sonra bu anlamda nasıl önlemler alacaktık, sorgulamamız gereken odur” diyen Besim, Avrupa Birliği’nin kısa süre içinde, ilaç hammaddesi satmayı durdurması riskinin ortada olduğunu belirtti.

Ülkede son üç yıldı ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşandığını söyleyen Besim, bu konuda düzgün bir politika izlenmediğini öne sürdü, bunun vatandaşı ciddi şekilde mağdur ettiğini söyledi.

Geçen yıl gelen ek bütçede ilaca ek bir fon ayrıldığını görmenin kendilerini memnun ettiğini anlatan Besim, “İhaleler doğru düzgün yapılmadığı için şu anda doğrudan alımları başladı” diye konuştu.

Polatpaşa Lisesi Öğrencileri Judo Şampiyonu Oldu! Polatpaşa Lisesi Öğrencileri Judo Şampiyonu Oldu!

Bu sürecin Kıb-Tek’te yaşanan süreçten farklı olmadığını da söyleyen Besim, “Sağlık Bakanlığı’nın doğrudan alımlara bu kadar çok bütçe ayırması ‘akıl işi’ değil” dedi.

Bulunamayan birkaç ilaç için doğrudan alım yapılabileceğini ancak bunun yaygın hale gelmemesi gerektiğini kaydeden Besim “Bu ülkede, bir ilaç stratejimiz var mı, düşünmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

İlaç ve Eczacılık Dairesi'nin çok önemli görevler yerine getirdiğini dile getiren Besim bunlar arasında ülkeye girecek ilaçlara karar vermek, ihalelere çıkmak, açılacak eczaneler ve ecza depolarına izin vermek, polisten gelen maddelerle ilgili adli rapor hazırlamak, zamanı geçmiş ilaçları toplamak, oluşabilecek hammadde sıkıntılarına karşı önlem almak bulunduğunu anlattı.

Öte yandan İlaç ve Eczacılık Dairesi'nin sıkıntılı bir durumda olduğunu söyleyen Besim yönetim kadrosundaki personel eksikliğine işaret etti, “Daire teknik olmayan insanlar tarafından Bakanlıktan yönetilmeye çalışılmaktadır” dedi.

Bunun dairenin işleyişine ciddi sekte vurduğunu kaydeden Besim, bunları aşmak için yasal eksikliklerinin giderilmesi, daire idaresine işinin ehli insanların atanması, Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın iş birliği halinde çalışarak vatandaşın ilaca ve doktora kolay erişimini sağlaması, ilaçta otomasyon sistemine geçilmesi için gereken çalışmaların yapılması gibi önerilerde bulundu.

Besim, İki Toplumlu Sağlık Komitesi aracılığıyla Avrupa Birliği’nden ilaç temin etmenin yollarının zorlanması gerektiğini de dile getirdi.

Hasta ve yaşlıların evlerine hizmet götürülmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini dile getiren Besim bunun muhtarlıklar ve belediyelerle iş birliği halinde hayata geçirilebileceğini belirtti.

Besim ülkede ilaç üretiminin de teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.