CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, narenciye üreticilerinin karşılaştığı sıkıntılara dikkat çekerek, ihracat sürecindeki prosedürlerin yumuşatılması gerektiğini vurguladı.

“İHRACAT PROSEDÜRLERİ ÜRETİCİYİ ZORLUYOR”

Şahiner, geçen yılın narenciye üreticileri için oldukça zor geçtiğini belirterek, ihracattaki sınırlandırmalar nedeniyle ürünün dalda kaldığını, üreticinin zarar ettiğini ve verim kaybı yaşandığını ifade etti. Bu yıl da benzer sorunların yaşanacağını belirten Şahiner, ihracatçı firmalara zorunlu tutulan yeni prosedürlerin ciddi sıkıntılar yarattığını söyledi.

“Bu prosedürlerle gidilecekse hiçbir sorun çözülmemiştir. Bu ürün ihracata muhtaçtır, ülkede tüketilmesi mümkün değildir.” diyen Şahiner, hasadın çok hızlı yapılması gerektiğini ancak mevcut uygulamaların bunu engellediğini belirtti. Bu prosedürlerin gevşetilmesi için siyasi adım atılması çağrısında bulundu.

“ÜRETİCİ BELİRSİZLİK İÇİNDE”

Bir hafta sonra hasadın başlayacağını ancak Cypruvex’in henüz fiyat açıklamadığını belirten Şahiner, ayrıca ihracat teşvik primlerinin de hâlâ bekletildiğini vurguladı. Üreticinin bu belirsizlikten olumsuz etkilendiğini belirten Şahiner, bu yıl ürünlerin gemiyle nakliyesinin önünün açılması gerektiğini ve bu sayede nakliye maliyetlerinin düşebileceğini ifade etti.

Patlayıcı Maddeler Müfettişliği ince av mevsimi öncesi kaçak fişek kullanımı konusunda uyardı Patlayıcı Maddeler Müfettişliği ince av mevsimi öncesi kaçak fişek kullanımı konusunda uyardı

BAKAN ÇAVUŞ: “NARENCİYEYE TARİHİ DESTEK VERDİK”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Şahiner’in eleştirilerine yanıt vererek, geçen yıl narenciyede sıkıntılar yaşandığını kabul etti ancak "felaket tellallığı yapıldığını" savundu.

Çavuş, “Geçen yıl narenciye üreticisine verilen destek tarihte hiç bu kadar büyük olmamıştır” diyerek, 2024 bütçesinde ayrılan 571 milyon TL’lik kaynağın tarihi bir rakam olduğunu belirtti. Üreticilere verdikleri sözleri tuttuklarını ifade eden Çavuş, kuruması beklenen arazilerin bu yıl verimli hale geldiğini gözlemlediğini söyledi.

“REKOLTEDE DÜŞÜŞ OLMAZ”

Narenciye rekoltesinin her yıl değişkenlik göstermesinin normal olduğunu belirten Çavuş, bu yıl çok düşük bir rekolte olacağına dair iddialara katılmadığını ifade etti.

“Geçen yıl 120 bin ton olan rekoltenin, bu yıl minimum 100 bin ton civarında olacağını öngörüyorum.” diyen Çavuş, kaliteli suyun kullanım alanını da 24 bin dönüme çıkardıklarını belirtti.

“İHRACAT TEŞVİK PRİMLERİ GELECEK HAFTA AÇIKLANACAK”

Çavuş, ihracat teşvik primlerinin açıklanma aşamasında olduğunu ve önümüzdeki hafta duyurulacağını söyledi. Ancak ürün fiyatının belirlenmesinde teşvik primlerine bağlı kalınmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

Milletvekili Şahiner’in teşvik primleri için net bir tarih talep etmesi üzerine, Bakan Çavuş teşvik primlerinin önümüzdeki hafta açıklanacağını resmen duyurdu.