Miçotakis, "komşular arasındaki ilişkilerde normalleşmenin hedef olması gerektiğini" ifade etti.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok resmi vesileyle görüştüm ve gayri resmi olarak görüşme fırsatımız olduğunda her zaman nazik sözler sarf ediyoruz. Bunun, önemli farklılıklara rağmen iyi ilişkiler sürdürmesi gereken komşu ülkeler için elzem olduğuna inanıyorum."

Miçotakis'in açıklamaları, Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlarının, Kıbrıs başta olmak üzere deniz ve toprak anlaşmazlıkları, enerji kaynakları ve göç gibi çeşitli konuları görüşmek ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek üzere Yunanistan'ın başkenti Atina'da görüştüğü gün geldi.

Suriye yeni yönetiminin Halep Valisi belli oldu: Azzam Garib Suriye yeni yönetiminin Halep Valisi belli oldu: Azzam Garib

Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, iki komşu arasındaki ilişkilerin gelişmekte olduğunu ve iş birliğinin "her geçen gün daha da güçlendiğini" vurguladı.

Sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin paylaşımda bulunan Fidan, "Ege'yi barış denizine dönüştürme hedefimiz doğrultusunda, ülkelerimiz arasındaki olumlu iklimi kalıcı hale getirme konusunda hemfikiriz. Ege ve Doğu Akdeniz'de birbiriyle bağlantılı çok sayıda mesele var. Gerginlik yaratma potansiyeli olan tüm sorunları; uluslararası hukuk, karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkeleri temelinde ele almaya devam edeceğiz," dedi.

Fidan'ın Yunan mevkidaşı Yorgo Gerapetritis de "zor ve önemli bir konuyu" ele almak için yapılan ilk girişimin ardından ülkelerin deniz sınırlarını nasıl belirleyecekleri konusunda hala anlaşamadıklarını ancak konunun gelecek ay yapılacak toplantılarda tekrar ele alınacağını ifade etti.

İki bakan arasındaki görüşmeleri değerlendiren Miçotakis ise bakanlarının bu açıklamalarının Yunanistan ile Türkiye arasındaki olumlu atmosferi yansıttığını kaydetti.

Her ikisi de NATO üyesi olan Türkiye ve Yunanistan, Aralık 2023'te diğer konuların yanı sıra eğitim, enerji, teknoloji, turizm ve ticaret konularında en az bir düzine işbirliği anlaşması imzaladı.

Yunanistan ve Türkiye arasındaki ikili ticaret şu anda yaklaşık 5,8 milyar euro (213,47 milyar Türk Lirası) seviyesinde ve önümüzdeki dört yıl içinde 10 milyar euroya (368,05 milyar Türk Lirası) ulaşması hedefleniyor.

Geçen yıl Erdoğan, komşuların ortak sınırlarına atıfta bulunarak, "Ege'yi bir barış ve işbirliği denizine dönüştürmek" istediklerini belirtmişti.

"Türkiye ve Yunanistan olarak atacağımız ortak adımlarla dünyaya örnek olmak istiyoruz."

Son 50 yılda, uzun süredir devam eden anlaşmazlıklar Atina ve Ankara'yı üç kez savaşın eşiğine getirdi.

Ege ve Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları ve kaynak arama haklarına odaklanan anlaşmazlıklar, en son 2020 yılında Türk ve Yunan donanma gemilerinin Akdeniz'de birbirlerini gölgelemesiyle alevlendi.

Analistler iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin Türkiye'nin AB ve bazı Batılı müttefikleriyle gerilen ilişkilerini onarmasına yardımcı olabileceği için önemli olduğunu belirtiyor.

Yunanistan ve Türkiye arasında 2025 yılı başlarında üst düzey bir iş birliği konseyi kurulması planlanıyor.