Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı'nın (JAXA) ortak projesi BepiColombo, Güneş Sistemi'nin en iç gezegeni Merkür'e bugüne kadarki en yakın geçişini tamamlayarak önemli bir başarıya imza attı.

BepiColombo, bu tarihi geçişle birlikte, daha önce Merkür'e en yakın yaklaşan uzay aracı olan NASA'nın MESSENGER aracının rekorunu kırdı.

4 Eylül’de gezegenin yaklaşık 165 kilometre yakınından geçen uzay aracı, Merkür’ün güney kutbuna dair en net görüntüleri elde etti ve yüzeyindeki kraterleri detaylı bir şekilde fotoğrafladı.

MESSENGER, 2011'de Merkür'ün yörüngesine girerken gezegene yaklaşık 200 kilometre yaklaşmıştı.

FOTOĞRAFLAR ÇEKTİ

4 Eylül'de gerçekleştirilen geçiş sırasında BepiColombo, Merkür'ün güney kutbuna dair en net görüntülerini elde etti ve gezegen yüzeyindeki kraterleri fotoğrafladı.

Bu kraterler arasında Vivaldi ve yeni tanımlanan Stoddart çarpma kraterleri de bulunuyor.

Her iki kraterde de tepe halkası havzaları olarak bilinen, düz zemin üzerindeki tepelerden oluşan iç halkalar gözlemlendi.

Bu yapıların, asteroit veya kuyrukluyıldız çarpması sonucu oluşmuş olabileceği tahmin ediliyor.

BepiColombo, Merkür'ün yörüngesine girdiğinde yeni kameralarını çalıştıracak ve bu sayede çok daha yüksek çözünürlükte renkli fotoğraflar sağlayacak.

2026'DA YÜZEYE İNECEK

ABD onay verdi: AirPods'lar işitme cihazına dönüşecek ABD onay verdi: AirPods'lar işitme cihazına dönüşecek

Aracın 2025 sonlarında Merkür'ün yörüngesine girmesi planlanıyordu, ancak iticilerinde yaşanan bir sorun nedeniyle bu tarih bir yıl ertelendi.

Aralık ve ocak aylarında gezegenin yakınından geçmesi planlanan BepiColombo, yaklaşık iki yıl boyunca Güneş'in etrafında dönecek.

Uzay aracının, Kasım 2026'da Merkür'ün yörüngesine girerek gezegenin gizemlerini aydınlatması bekleniyor.

Editör: P. K.