KIBRIS

Özdenefe: "Ülkede turizmin 12 ay yapılacak şekilde düzenlenmesi gerek"

Cumhuriyet Meclisi'nde, Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken, CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, bakanlığın geniş kapsamlı sorumluluklarına dikkat çekti.

 Hükümetin neredeyse yarısını temsil eden bir bakanlığın bütçesinin ele alındığını belirten Özdenefe, turizm, çevre ve kültür konularında sürdürülebilir politikaların gerekliliğini vurguladı.

Turizm ve Ulaşım Sorunları

Özdenefe, ülke turizminin sürdürülebilir olmasının önemine dikkat çekerek, gelecek nesillere çevre, turizm, kültür ve tarihi eserlerin korunarak aktarılması gerektiğini ifade etti. Turizm Master Planı'nın akıbetini sorgulayan Özdenefe, turist sayısının artması için ulaşımda bilet fiyatlarının önemine işaret etti. Bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığını dile getirerek, turist sayısındaki düşüşün kendileri için sürpriz olmadığını, çünkü yerel üretim maliyetlerinin arttığını ve ülkenin giderek pahalı bir destinasyon haline geldiğini belirtti.

Özdenefe, yüksek maliyetler nedeniyle rekabet gücünün zayıfladığını ifade ederek, ülke vatandaşlarının bile tatil için güney Kıbrıs veya Avrupa’yı tercih ettiğini söyledi. Turizmin yalnızca kumar odaklı yapılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Özdenefe, "Güney’de veya Türkiye’de yarın casino açılmayacağını kim garanti edebilir?" diye sordu. Ülke turizminin 12 ay sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Çevre ve Şehir Planlama Konuları

Çevreyle ilgili önemli eleştirilerde bulunan Özdenefe, denetimlerin yetersiz olduğunu ve kalıcı çözümler üretilmediğini ifade etti. Denizlerin temiz olduğuna dair raporları eleştirerek daha ciddi önlemler alınması gerektiğini dile getirdi. İnşaat sektöründeki kontrolsüz büyümenin çevre ve deniz kirliliğine yol açtığını, aynı zamanda deprem riskine karşı da hiçbir önlem alınmadığını belirtti.

Güngör Çöplüğünün kapasitesinin dolduğunu ve ülkenin çöp sorunuyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Özdenefe, CMC (Cyprus Mines Corporation) atıklarının da ülkenin en büyük çevre sorunlarından biri olduğunu söyledi. Özdenefe, çevre sorunlarının ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.

Yerel Kaynakların ve İmar Planlarının Önemi

Yerel su kaynaklarının korunmasının önemine dikkat çeken Özdenefe, su yönetiminde daha etkili adımlar atılması gerektiğini belirtti. İmar planı ve şehir planlaması konularında da eleştirilerde bulunan Özdenefe, uzun süredir gündemde olan Lefke İmar Planı'nın neden hayata geçirilemediğini sordu. "İmar planlarının bir yılan hikayesine dönüştüğünü görüyoruz, artık somut adımlar atılmalı" ifadelerini kullandı.