Özersay, önümüzdeki iki haftalık sürecin meclis üyeleri ve hükümet için bir "samimiyet testi" niteliğinde olduğunu vurguladı. İşte Özersay’ın açıklamaları.

BAŞBAKAN GÜVEN TAZELEMELİDİR

Kudret Özersay, anayasanın başbakanın ve hükümetin mecliste güvenini kaybetmesi durumunda yapılması gerekenleri net bir şekilde tarif ettiğini hatırlatarak, mevcut hükümetin meclis desteğini yitirdiğini söyledi. Özersay, "Parlamenter sistemlerde başbakan ve hükümet, meclis güvenine bağlıdır. Ünal Üstel, Meclis Başkanı seçtiremeyecek duruma düşmüştür ve bu da meclis çoğunluğunu kaybettiğine işaret ediyor. Bu durumda ya istifa etmeli ya da anayasanın 109. maddesi uyarınca meclisten güven istemelidir. Bu, sadece hukuki bir gereklilik değil, aynı zamanda siyasi ahlakın da bir zorunluluğudur" dedi.

MUHALEFETİN ELİNDE GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ SEÇENEĞİ

Özersay, anayasanın meclisteki muhalefete de hükümeti sorgulama hakkı verdiğini belirtti. Muhalefet, mecliste 9 milletvekilinin imzasıyla başbakana karşı güvensizlik önergesi verebilir. Özersay, "Eğer hükümetin meclis çoğunluğu olmadığı iddia ediliyorsa, muhalefet bu iddiasını bir güvensizlik önergesi ile test edebilir. Üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 26 milletvekili bu önergeyi desteklediği takdirde, başbakanın istifa etmesi zorunludur" ifadelerini kullandı. Ayrıca güvensizlik önergesi oylamasının açık şekilde yapılacağına dikkat çekerek, milletvekillerinin samimiyetlerinin bu süreçte ortaya çıkacağını söyledi.

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ HALEN TARTIŞMALI

Meclis Başkanlığı seçimi sürecine dair belirsizliklerin sürdüğünü belirten Özersay, bazı oyların geçersiz sayıldığı iddialarını hatırlattı. "CTP’nin Meclis Başkan Yardımcısı adayı göstermeyerek divanın oluşumunu engellemeye çalışması bu sürecin ne kadar tartışmalı olduğunu gösteriyor" diyen Özersay, hem hükümetin hem de muhalefetin bu durumu göz ardı etmemesi gerektiğini vurguladı.

BAŞSAVCILIKTAN GÖRÜŞ ALINMALIDIR

Merhum Gazeteci Özcan Özcanhan, kabri başında anıldı Merhum Gazeteci Özcan Özcanhan, kabri başında anıldı

Ziya Öztürkler’in Meclis Başkanı seçildiği oturumla ilgili tartışmaların sürmesine rağmen, iç tüzüğün yorumu konusunda Başsavcılıktan henüz bir görüş alınmadığına dikkat çeken Özersay, "Daha önce Zorlu Töre’nin seçiminde tüzük tartışması çıktığında hemen Başsavcılıktan görüş alınmıştı. Aynı şekilde Ziya beyin seçiminde geçersiz oyların tartışıldığı bu durumda da Başsavcılıktan görüş alınmalıydı" dedi. Özersay, muhalefetin bu konuda neden ısrarcı olmadığını sorguladı.

SAMİMİYET TESTİ: GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ VERİLMELİ

Kudret Özersay, son olarak Meclis Başkanlığı seçiminde bilinçli olarak geçersiz oy veren milletvekilleri için de ciddi bir samimiyet testi olduğunu belirtti. Eğer bu milletvekilleri, Ziya Öztürkler’in seçimine karşı çıkıyorsa, güvensizlik önergesi vererek hükümeti devirmeye çalışmaları gerektiğini vurguladı. Özersay, "Geçersiz oy vererek Ünal Üstel’in itibarını zedeleyen bu milletvekillerinin samimiyeti, güvensizlik önergesi ile test edilmelidir" dedi.

KRİTİK SÜREÇ: MECLİS İÇİN İKİ HAFTALIK SAMİMİYET TESTİ

Özersay açıklamalarını, "Önümüzdeki iki hafta, meclis çatısı altındaki herkesin samimiyet testine tabi tutulacağı bir süreç olacak" ifadeleriyle sonlandırdı. Meclisteki belirsizlik ve tartışmaların, hem hükümetin geleceği hem de siyasi etik açısından kritik bir dönemeç olduğunu belirtti.

Editör: E. Ç.