"BM GÜVENLİK KONSEYİ ÇÖKÜNCE NATO'YA SARILDILAR"
Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in BM Güvenlik Konseyi’nin etkisizliğinden dolayı NATO üyeliğini bir alternatif olarak gündeme getirdiğini söyleyen Özersay, bu stratejinin tarihsel ve siyasi bağlamda sürdürülebilir olmadığını vurguladı.
"ABD'NİN NATO'YA YENİ ÜYE İHTİYACI YOK"
Özersay, ABD’nin mevcut uluslararası politikalarının NATO’yu genişletmeye değil, Rusya ile dengeli ilişkiler kurmaya ve Asya’ya odaklanmaya yönelik olduğunu ifade etti. Ayrıca, ABD’nin Güney Kıbrıs’a NATO üyeliği olmadan da istediği askeri ve stratejik kazanımları elde ettiğine dikkat çekti.
TÜRKİYE'NİN VETO HAKKI KRİTİK
Rum liderliğinin Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri konusundaki pazarlıklarını örnek alarak benzer bir strateji izlemeye çalıştığını belirten Özersay, bunun "hiçbir tutar tarafı olmadığını" söyledi. Özersay, Türkiye’nin veto hakkını kullanacağını ve Güney Kıbrıs’ın NATO üyeliği hayalinin suya düşeceğini ifade etti.
"2004'TEKİ HAKSIZ DURUM TEKRARLANAMAZ"
2004 yılında Rum tarafının AB üyeliğinin Kıbrıs sorununu çözmek yerine daha da karmaşık hale getirdiğini hatırlatan Özersay, bu durumun NATO üyeliği bağlamında da geçerli olacağını belirtti. Özersay, "Kıbrıs Türkleri bir kez daha haksız bir duruma düşürülemez" dedi.
RUM TARAFINDA HAYAL KIRIKLIĞI KAÇINILMAZ
Kudret Özersay, Güney Kıbrıs’ın NATO üyeliği girişimlerinin Türkiye’nin ve ABD’nin mevcut duruşu nedeniyle sonuçsuz kalacağını belirterek, Rum liderliğini "hayal kırıklığının beklediğini" ifade etti.