KIBRIS

Özuslu, Komite’de tartışılan Sayıştay’ın araç eksikliğinin altını çizdi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 140 milyon 133 bin 900 TL’lik Sayıştay Başkanlığı bütçesi ile 927 milyon 978 bin 300 TL’lik Mahkemeler bütçesi kabul edildi. Genel Kurul’da bugün ilk olarak Sayıştay Başkanlığı bütçesi ele alındı. CTP Milletvekili Sami Özuslu, Sayıştay gibi önemli bir kurumun etkinliğini artırmanın görevleri olduğunu kaydetti.

Çeşitli kamu kurumlarında yaşanan ve toplumun devlete olan güvenini sarsan olayların açıklığa kavuşması ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Özuslu, Sayıştay’ın personel eksikliğine işaret ederek, “Sayıştay Yasası'nda 89 denetçi kadrosu var. 89 kadronun şu an itibarıyla 35’i doludur. 20 de münhal açıldı. 55 münhali ancak dolacak. Neredeyse yüzde 40’ı yine boş durumda kalacak.” dedi.

Kamuya bağlı 250 kurumun düzenli bir şekilde denetlenmesinin bu kadroyla mümkün olamayacağını savunan Özuslu, denetimlerin daha çok ihbar üzerine ya da performansa yönelik yapıldığını belirtti, “yeterince denetim yapılamadığının açık ve net olduğunu” söyledi. Özuslu, hükümet yetkililerine “denetimden kaçmak için mi bu kadroların doldurulmadığını” sordu.

'Yeterli kaynak yoktur' denildiğinde  Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi'nin  masraflarını hatırlatmaya devam edeceğini söyleyen Özuslu, Komite’de de tartışılan Sayıştay’ın araç eksikliğinin altını çizdi. 

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, yerinden söz alarak, hiçbir dönemde olmadığı kadar kurumların teşkilat yasalarının izin verdiği şekilde personel alma çabası içerisinde olduklarını kaydetti. Araçlardaki sıkıntıların farkında olduklarını belirten Bakan Berova, bütçeye araç ihalesi için yeterli kaynağın konulduğunu belirtti. 

 “Geciken adaletin adalet olmadığı gibi, geciken denetim de denetim değildir.” diyen Özuslu, geçmişten gelen raporlar üzerine yapılan değerlendirmelerde ortaya çıkan sıkıntıları paylaştı. 

Milletvekili Özuslu, Sayıştay Komitesi’ne gelen performans raporlarına da değinerek, İlaç Eczacılık Dairesi’ne yazılan bir rapora örnek verdi, rapor adından önemli iyileştirmeler yaşandığına dikkat çekti, bu gibi uyarıcı nitelikte olan yapıcı çalışmaların büyük önem arz ettiğini ifade etti. 

Ercan Havalimanı, deprem paraları, Kıb-Tek gibi konularda çalışmaların önemli olduğunu söyleyen Özuslu, özellikle trafik radarlarına ilişkin Sayıştay raporunun bir an önce tamamlanması çağrısında bulundu. 

Bütçenin içerisinde bulunan yurt dışı yolluklarının bir amacının da KKTC temsilciliklerinin denetimi olduğunu ve bu kaleme ait bütçenin 1,1 milyon TL’ye artırıldığını kaydeden Özuslu, temsilciliklere ait denetimlere ait uzun yıllardır bir rapora erişilemediğini savundu.