Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Sami Özuslu, sosyal medyada yaptığı bir açıklamada, sabit trafik radar cezalarının dağıtımı ve tahsilatının yapılmaması nedeniyle kamu maliyesinin büyük zarar gördüğünü belirtti. Özuslu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın bu konuda ihale açmak zorunda kaldığını ve bu durumun Sayıştay soruşturmasından kaynaklandığını öne sürdü.

Özuslu’nun açıklamasına göre, 17 aydır sabit trafik radar cezalarının dağıtımı yapılamıyordu. Özuslu, 2023 ve 2024 yıllarına ait toplam ceza sayısının 120 bin olduğunu ve tahmini parasal değerinin 200 milyon TL’ye ulaştığını belirtti. Bu cezaların tahsil edilmemesi nedeniyle kamu maliyesinin ciddi zarara uğratıldığını ve sabit radar gelirleriyle finanse edilen Trafik Eğitim Parkı’nın personelinin işsiz kaldığını ifade eden Özuslu, sabit radarların trafik güvenliğini artırma işlevinin ortadan kalktığını ve ölümlü trafik kazalarının rekor seviyelere ulaştığını dile getirdi.

Özuslu, konuya defalarca dikkat çektiğini ve Sayıştay’ın denetim başlattığını belirtti. Arıklı’nın bu soruşturmadan çekinerek ihale açmak zorunda kaldığını iddia etti. Arıklı’nın, sabit radarları işleten şirketle sözleşmenin sona erdiğini ve bundan böyle Türkiye’deki Aselsan şirketi ile çalışacaklarını söylediğini, ancak ihale açıldığına göre mevcut şirketle sözleşmenin devam ettiği sonucunun çıktığını ifade etti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın, sabit radar cezalarının bir buçuk yıldır dağıtılmamasından dolayı hem kamu maliyesinin zarara uğramasından hem de kazaların artmasından birinci derecede sorumlu olduğunu belirtti. Ayrıca, Maliye Bakanlığı’nın da bu gelir kayıpları ve Trafik Parkı’nın durumundan sorumlu olduğunu ekledi.

Yeni ihale ile birlikte, uzun süredir dağıtılmayan yaklaşık 120 bin cezanın nasıl dağıtılacağı ve geriye dönük dağıtımın sürücüler üzerinde mali sıkıntı yaratıp yaratmayacağı gibi soruların gündeme geleceğini ifade etti. Süreci yakından izleyeceğini belirten Özuslu, Sayıştay Başkanlığı’nı denetimi hızlandırmaya ve bulguları ilgili makamlara iletmeye çağırdı. Açıklamasını, “Herkes yaptığının hesabını verecek!” sözleriyle sonlandırdı.

Dinçyürek, Muğla'da yaşanan ambulans helikopter kazası nedeniyle mesaj yayımladı Dinçyürek, Muğla'da yaşanan ambulans helikopter kazası nedeniyle mesaj yayımladı

Özuslu'nun açıklaması şu şekilde;

"ARIKLI 200 MİLYONUN HESABINI VERECEK

Tam 17 aydır sudan bahanelerle dağıtımı yapılmayan ‘sabit trafik radar suçu ceza formlarının dağıtımı’ için nihayet ihaleye çıkıldı. Bayındrlık Bakanlığı açıklamasına göre ihalenin Haziran ayı ortasına tamamlanması bekleniyormuş.

2023 yılının tamamı ve 2024’ün de yarısına ait cezaların sayısı yaklaşık 120 bin, tahmini parasal karşılığı ise 200 milyon TL’dir. Bakan Erhan Arıklı’nın başka hesapları yüzünden cezaların dağıtımı ve tahsilatı yapılmadığı için kamu maliyesi ciddi bir zarara uğratılmıştır. Daha kötüsü, sabit radar cezalarından elde edilen gelirle ödenen Trafik Eğitim Parkı personeli de işsizliğe mahkum edilmiş, çocuklara trafik eğitimi verilen Park işlevsiz hale gelmekle karşı karşıya kalmıştır. En kötüsü ise, 2006 yılından bu yana hizmette olan sabit radarların ‘trafikte sürat düşürücü’ yaptırım gücü ortadan kalkmış, ölümlü kazaların sayısı ve trafikte ölümler rekor seviyeye ulaşmıştır.

Gerek mecliste, gerekse basında bu konuyu defalarca gündeme getirmiş, bizzat şikayette bulunduğum Sayıştay da denetim başlatmıştı. Belli oluyor ki Arıklı Sayıştay soruşturmasından çıkacak sonuçtan çekinmiş ve 17 ay sonra ihaleye çıkmak zorunda kalmıştır. Zira konu her gündeme geldiğinde Arıklı defalarca ‘Sabit radarları işleten şirketle sözleşmenin sona erdiğini’ iddia etmiş ve ‘radarlar konusunda bundan böyle Türkiye’deki Aselsan şirketi ile çalışacaklarını’ söylemişti. Şimdi ihale açıldığına göre, mevcut şirketle sözleşmenin devam ettiği sonucu da çıkıyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, sabit trafik radarlarının bir buçuk yıldır dağıtılmamasından dolayı hem kamu maliyesinin yüz milyonlarca lira zarara uğramasından, hem de kazaların artmasından dolayı birinci derecede sorumludur. Öte yandan kamu maliyesinin gelir kalemlerinden biri olan sabit radar gelirlerinin takibini yapmayan Maliye Bakanlığı da gelir kayıpları ve Trafik Parkı’nın başına gelenlerden dolayı sorumlulukta pay sahibidir.

Şimdiki ihaleyle birlikte, başka sorular ve sorunlar da gündeme gelecektir. Bu kadar uzun süre dağıtılmayan yaklaşık 100-120 bin cezanın tamamı, geriye dönük mü dağıtılacaktır? Yoksa belirli bir tarihten öncesi iptal mi edilecektir? Geriye dönük dağıtım yapılırsa, birikmiş cezaların tamamının tahsili sürücüleri mali sıkıntıya sokmayacak mıdır?

Kötü idarenin, ihmalin, yasa tanımazlığın sonucu maalesef budur!

Süreci yakından izlemeye devam ederken, Sayıştay Başkanlığı’nı beş ay önce başlatılan denetimi hızlandırmaya ve bulguları bir an önce ilgili makamlara iletmeye çağırıyorum.

Herkes yaptığının hesabını verecek!"