Petrol fiyatları, özellikle en büyük ithalatçı Çin'deki makroekonomik zayıflık işaretlerinin, OPEC+'nın geniş çapta beklenen üretim kesintisi uzatmasını gölgede bırakmasıyla düşüşünü sürdürdü.

Küresel gösterge Brent, Pazartesi günü yüzde 0,9 oranında düşüş yaşadıktan sonra varil başına 83 dolara yakınken, ABD ham petrolü 79 doların altında işlem gördü. ABD istihdam verileri ve Fed yetkililerinin açıklamaları öncesinde piyasalar durgun kalmayı sürdürürken, Çin'e yönelik olumsuz görünüm de görünümü gölgeliyor.

Ham petrol, Orta Doğu'daki gerilimler ve OPEC+'nın arz sınırlamasının da desteğiyle Brent'in bu yıl yaklaşık yüzde 7 oranında değer kazanmasına neden olan yavaş bir yükseliş kaydetti. Bu iyimserlik, kartel dışından gelen güçlü üretim, Çin'deki zayıf talep görünümü ve merkez bankalarının parasal genişlemeye ne zaman başlayacağına dair beklentilerin azalmasıyla azaldı.

Çin, yıllık büyüme hedefini yüzde 5 civarında belirledi ve yavaşlayan ekonomiye yönelik güveni artırmaya çalışan yetkililerin daha fazla teşvik uygulayacağı beklentilerini artırdı. Ülke aynı zamanda bu yıl ekonomik büyüme veya enerji yoğunluğunun azaltılması için daha iddialı bir hedef belirledi.

Singapur'daki Mizuho Bank Asya ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan, büyüme hedefinin "Çin'in pandemi sonrası toparlanmanın rüzgarlarını ve uygun bir temeli kaybetmesi açısından daha yüksek bir çıta" olduğunu söyledi.

Altın, faiz indirimi beklentilerindeki azalma ile düşüşte Altın, faiz indirimi beklentilerindeki azalma ile düşüşte

İsrail-Hamas savaşındaki çatışmaya ara verilmesi yönündeki müzakereler çıkmaza girmiş durumda. Bu arada başka bir konteyner gemisi MSC Sky II, Kızıldeniz'de Yemen merkezli Husi isyancılar tarafından saldırıya uğradı.