"KIBRIS DEPREM ÜLKESİDİR”

Yer bilim uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Kıbrıs'ın güneyindeki Helen-Kıbrıs yayı boyunca uzanan dalma-batma zonunun büyük depremler üretebilecek bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Endonezya ve Japonya'daki benzer yapılara dikkat çeken Görür, "Afrika levhası, Anadolu levhasının altına dalıyor. Kıbrıs'ın güneyinden Girit'e kadar uzanan bu hat boyunca büyük depremler meydana gelebilir" dedi.

Görür, tarihsel kayıtlara göre Girit ve çevresinde 1800'lü yıllarda 8 büyüklüğünde depremlerin yaşandığını vurguladı ancak bu büyüklükte bir depremin yakın gelecekte gerçekleşmesinin kesin olmadığını ifade etti. "Kıbrıs'ın güneyinde, dalma-batma zonu üzerinde 8 büyüklüğünde depremler bile üretilebilir. Ancak bu, şu an 8 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz anlamına gelmez" diye ekledi.

Prof. Dr. Naci Görür: “Kıbrıs'ın güneyinden geçen fay sistemi 8 civarında  depremler üretebilir” – Ajans Cyprus

"KIBRIS’TA BÜYÜK DEPREM OLMAZ DÜŞÜNCESİ ÇOK YANLIŞ"

Kıbrıs'ın bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Görür, "Kıbrıs halkından 'Burada büyük deprem olmaz' gibi yanlış inançlar duyuyorum. Oysa büyük depremler çok uzun zaman aralıklarında meydana gelir ve insanlar bu süreyi yaşarken deprem riskini unutabilir. Ancak bu, riskin olmadığı anlamına gelmez" dedi.

Bölgede 500 ila 1.000 yıl aralıklarında büyük depremlerin gerçekleştiğini belirten Görür, "Yineleme periyodu uzun olan bu fay hatlarında yakın zamanda deprem yaşanmış olmasa bile gelecekte meydana gelebilir. Deprem ne zaman olursa olsun önlem almak önemlidir. Bizim derdimiz, insanların hayatını kurtarmak" ifadelerini kullandı.

DEPREME DİRENÇLİ KENTLER İÇİN ÇÖZÜMLER

Prof. Dr. Görür, Kıbrıs'ın deprem dirençli bir yerleşim alanına dönüşmesini önerdi. "Dirençli Kentler" adlı yeni yayımlarından bahseden Görür, bu kitabın deprem riskine karşı alınması gereken önlemleri detaylandırdığını belirtti. "Bu bilgiler sadece Kıbrıs için değil, Japonya gibi farklı ülkeler için de geçerlidir. Bir kenti deprem dirençli hale getirmek mümkün ve bunun yolları bellidir" dedi.

Büsküvütçü: “Şehitlerimizin emaneti baş tacımızdır” Büsküvütçü: “Şehitlerimizin emaneti baş tacımızdır”

DEPREMİN ZAMANI BİLİNEBİLİR Mİ?

Depremin zamanını önceden bilmenin mümkün olmadığını dile getiren Görür, "Bugün dünyada bilimin ulaştığı noktada, bir depremin yerini, zamanını ve büyüklünü tam ve doğru olarak bilmek mümkün değil. Bilim bu konuda çalışıyor, ancak depremi bilmek kolay bir şey değildir" dedi.

Aydın depremi sonrası Naci Görür'den dikkat çeken açıklama! | TGRT Haber

“BASIN, BİLİM İNSANININ SÖYLEDİKLERİNİ ÇARPITMAMALI”

Basının açıklamalarını çarpıtmasından yakınan Prof. Dr. Görür, "Ciddi ve sorumlu bir basın, bilim insanının söylediklerini yanlış anlaşılacak şekilde aktarmamalıdır. Bizim amacımız insanlara doğru bilgi vererek önlem almalarını sağlamaktır. Halkı korkutmak ya da olmayan bir şeyi oluyormuş gibi göstermek değil" dedi.