Hakiki olmayan zeytinyağını ayırt etmek için koku, renk ve tat testi yapanları üzecek haber. Çünkü hile yöntemiyle piyasaya sürülen tağşiş zeytinyağlarının asit oranı sayesinde gerçek olup olmadığı anlaşılıyor. Uzmanların faydalarını saymakla bitiremediği zeytinyağı, son zamanlarda kötü niyetli satıcıların gelir kapısına dönüştü. Tıpkı bal da olduğu gibi zeytinyağında da sahtesinin artmasına neden oldu. İşte gerçek hakiki zeytinyağını anlamanın en etkili yolu!

GERÇEK ZEYTİNYAĞINI ANLAMAK İÇİN ASİT ORANINA BAKILMALI

Oleamea.com.tr'de aktarılan bilgilere göre, Zeytinyağlarının içindeki oleik asit miktarı 100 gramda bulunan yağ oranı ile belirleniyor. En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor. Yüzde 2 ila 3 arası asit oranına sahip zeytinyağları da "natürel ikinci" olarak adlandırılıyor.

ORİJİNAL ZEYTİNYAĞI ACI MI OLUR?

Evet. Hakiki zeytinyağı, niteliği fazla ve taze olduğunda hafif bir acılık ve yakıcılık bulundurabilir. Söz konusu acı tat, zeytinyağının içeriğindeki natürel fenolik bileşiklerden dolayı hissedilir ve yağın kalitesinin ve tazeliğinin tezahür etmesi olarak yorumlanır. Aynı zamanda, kullanılan zeytin çeşidi ve üretim teknikleri de zeytinyağının lezzetini etkileyen diğer unsurlardandır.

HAKİKİ ZEYTİNYAĞI DONAR

Gerçek usullerle yapılan zeytinyağı soğukta donar. Bilhassa 10-15°C'nin altına indiğinde flu bir hal almaya ve donmaya başlar. Fakat bu durum, zeytinyağının niteliğine veya doğallına tesir etmek; sadece natürel bir fiziksel tepkidir. Donmuş zeytinyağı, oda sıcaklığına getirildiğinde yeniden eski haline döner ve normal şekilde kullanılabilir.

SAHTE ZEYTİNYAĞI İÇİNDE NE VAR?

Gerçek zeytinyağı asit oranından anlaşılır. Ayrıca hakiki zeytinyağı soğukta donar. Sahte olan zeytinyağının içerisinde genellikle uzun yollarla temiz edilen palm, pamuk, soya gibi bitkisel yağların aroması ve endüstriyel boyaları bulunur. Yine zeytinin meyvesi sıkıldıktan sonra arta kalan prina dediğimiz yağlı küspedeki prina yağının karıştırılması ve elde edilen ürün de sahte zeytinyağı olarak bilinir.

ZEYTİNYAĞI BOĞAZI YAKIYORSA...

Kavlak.com.tr'den edinilen bilgilere göre, Doğal zeytinyağlarının meyvemsi ve hoş kokuları olur, içildiğinde boğazı yakar. Bunun sebebi ise soğuk sıkım gerçekleştiği için zeytinin içindeki vücudu serbest radikallere karşı koruyan ve bağışıklık sistemine destek olan antioksidan maddelerin soğuktan ötürü korunmuş olmasıdır.

ZEYTİNYAĞININ ACI TADI NASIL GİDERİLİR?

Zeytinyağının acısını geçirmek için öncelikle zeytinyağını ılık su ile yıkayıp süzgeçten geçirebilirsiniz. Alternatif olarak, zeytinyağını birkaç gün boyunca güneş görmeyen serin bir yerde bekleterek olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu süreçte acı tadı azalacaktır. Ayrıca, zeytinyağını limon suyu veya karbonat ile karıştırarak bekletmek de acılığını hafifletebilir. Bu yöntemlerden birini veya birkaçını deneyerek zeytinyağının tadını iyileştirebilirsiniz.

Bugüne kadar 450 milyondan fazla satıldı Bugüne kadar 450 milyondan fazla satıldı

BİLİŞSEL İŞLEVLERİ KORUYOR

Medicalpark.com.tr'den aktarılan bilgilere göre, Zeytinyağı, beyin sağlığını destekleyebilir. İçerdiği polifenolik bileşikler, beyindeki oksidatif stresi azaltabilir ve bilişsel işlevleri koruyabilir. Zeytinyağı tüketimi, hafıza, odaklanma ve düşünme becerilerini iyileştirebilir.

Editör: S. Y.