“Kadının siyasetteki yerini çok önemsiyorum” diyen
Halkın Partisi (
HP) Milletvekili
Jale Refik Rogers, kadınların masaya farklı konular getirdiğini, toplumun hassas olduğu konulara ses verilebilmesi için bunun önemli bir unsur olduğunu ifade etti.
Rogers konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Kadınlar, sosyal ve çocuklara ilişkin konularda daha hassas olabiliyor. Cinsiyet kotasının seçimlerde bir zorunluluk olmasını ben olumlu bir adım olarak görüyorum. Bu kota ile ülkemizde kadınların siyasetteki temsiliyeti artmıştır. Başarılı kadın politikacı örneklerini görmek, hem toplumsal cinsiyet eşitliğinin politikada normal görünmesi açısından, hem de kadınların politikaya girmesi için bir motivasyon olması açısından önemlidir. Kadınların gerek takım çalışmasında erkeklerden daha başarılı olması, gerek kadınları direk ilgilendiren konularda sesini duyurması açısından mecliste, belediyecilikte ve siyasetin her ortamında temsiliyeti çok önemli bir unsurdur.”
“SEÇİM YASASI, AZINLIK HÜKÜMETİNİN KENDİ İÇ MESELELERİNE ODAKLANMASI NEDENİYLE DEĞİŞEMEDİ”
HP Milletvekili Rogers, seçim sisteminin 2018’dekinden bir farkı olmadığını söyledi.
Rogers, oy vermedeki zorluğu gidermek adına Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın değiştirilip dönüştürülmesi için azınlık hükümetine o dönem öneride bulunduklarını ama onların önceliğinin kendi partilerinin iç meseleleri olduğunu anlattı:
“Bireyler ya partilere mühür vurarak ardından aday sayısının yarısı kadar her bölgede tercih yapabilir, ya da sadece desteklediği partinin logosu yanına mühür vurabilir. Bunların dışında karma oy kullanabilir. Karma oy kullanırken her bölgede en az iki partiden kişilere en az aday sayısının yarısı en fazla da aday sayısı kadar tercih yapması gerekir. Biz geçen sene bahar döneminde Cumhuriyet Meclisi’nde Ad-Hoc Komite’nin Seçim ve Halkoylaması Yasası’nı değiştirmek ve güncellemek için kurulmasını önerdik. Yaz aylarını bu yasanın güncellenmesine odaklanarak geçirelim istemiştik ama gördük ki azınlık hükümetinin önceliği hiçbir zaman meclisi çalıştırmak olmadı. Geldiğimiz noktada karma oyun kalkması gibi bir son dakika önerileri oldu ama bu da yeterli olmayacaktı, bütünlüklü bir değerlendirme ve değişiklik yapılması gerekiyordu. Sonunda partiler arasında görüş birliğine varılmadığı için de değişiklik olmadı.”
“PCR GÜÇLÜ BİR TESTTİR, ÖRNEK DOĞRU ALINDIĞINDA YANILMA PAYI YOK DENECEK KADAR AZDIR”
HP Milletvekili
Jale Refik Rogers, ülkedeki PCR tartışmasına da değindi; pandemiyle birlikte genetiğin öneminin daha anlaşılır olduğunu anlattı.
Rogers, “Pandemi ile birlikte, moleküler analizlerin sağlık alanındaki rolü çok daha görünür olmuştur. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde benim de kurucusu olduğum Genetik Laboratuvarı uluslararası standartlara uygun bir şekilde Sars-Cov2 gerçek zamanlı PCR testlerini yapan referans merkezi olarak görevini başarı ile sürdürmektedir” dedi.
“DÜNYANIN TANIDIĞI PCR TESTLERİNİN YANLIŞ SONUÇ VERDİĞİ İDDİALARI DOĞRU DEĞİLDİR”
Rogers, “Şu anda kullanılan PCR testleri influenza gibi başka virüs türlerini de yakaladığı için yanlış sonuç verebiliyor” şeklinde öne sürülen iddianın gerçekle ilgisinin olmadığının altını çizdi:
“PCR testleri altın standartlı testlerdir. Bu şu demektir; bir tüpte altı farklı virüs bile olsa siz istediğiniz virüse yönelik araştırma ve tespit yapabiliyorsunuz. PCR’ın güçlü bir yöntem olması bundandır. Son günlerde medyaya düşen tartışmanın aksine, devlet ve özelde kullanılacak kitler de devletin onayı ile IVD-CE belgesi gibi bir uluslararası onay belgesi aranarak kullanılmaktadır. Çok hassas bir metod olan gerçek zamanlı PCR tekniği ile sadece istediğiniz virüsün genetik materyalini başka virüs ve bakteriler içeren bir örnekten ayırıp tespit edebilirsiniz. PCR, doğru kullanıldığı sürece, yalancı pozitif sonuç verme olasılığı yok denecek kadar azdır. Test yapan laboratuvarların Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesi de testlerin güvenilirliği açısından önemlidir. Biz göreve geldiğimizde devlet bünyesindeki Genetik Laboratuvarını tam teşekküllü bir Genetik Merkezi’ne dönüştürmek için gerekli adımları atacak, ihtiyaç duyulan yasal zemini de oluşturacağız. Kanser, bulaşıcı hastalıklar ve daha birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde önem taşıyan genetik tanı yöntemlerinin ülkemizde sayısının artırılarak, sağlık alanına kazandırılmasını önemsiyoruz.”
“SALGININ HIZINI KONTROL ALTINDA TUTMAK İÇİN RİSK GRUPLARI KORUNMALI VE AŞILANMA ARTIRILMALIDIR”
Koronavirüsün beklenenden farklı seyrettiğini, yeni varyantların şiddeti azalacağına arttığını anlatan
Jale Refik Rogers, pandeminin
Omicron’la birlikte hızlı yayılan ama hafif geçirilen bir şekle evrildiğini söyledi.
Vaka sayılarındaki artışa rağmen hastaneye yatışlarda azalma olduğunu belirten Rogers şöyle konuştu:
“Hastaneye yatışın azalmasında aşının da çok etkisi var. Virüsün şekil değiştirdiğini de görüyoruz. Pozitif olan biri kısa zamanda negatife dönüyor. İlk zamanlarda kişiler 28 gün pozitif kalabiliyordu. Temkinli bir iyimserlik gerekiyor. Bekleyip göreceğiz. Temaslı takibinin de yapılması artık çok mümkün değildir. Dünya da temaslı takibini bıraktı. Bizim yapmamız gereken kronik hastalığı olanları, yaşlıları, riskli grupları korumaktır. Salgını sağlık sistemimizi zorlamayacak bir noktada tutmaya çalışmalıyız. Aşılamanın artırılması, denetimlerin sıklaşması ve salgının hızının kontrol altında tutulması gerekiyor.”