Perşembe günü Putin tarafından başlatılan savaşta, başkent Kiev dahil diğer Ukrayna şehirlerine koordineli füze ve topçu saldırıları devam ediyor. Uzmanlar bu saldırılar esnasında Putin'in, Ukrayna'ya karşı termobarik silahlar kullanması halinde korkunç sonuçlar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

UBP Milletvekili adayı Ali Başman, İçişleri Bakanlığı ziyaret etti UBP Milletvekili adayı Ali Başman, İçişleri Bakanlığı ziyaret etti
Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild, Rusya'nın direnişle karşılaşması sonrasında hızlıca ilerleyemediğini yazarak, Ukrayna ile savaşın çok daha şiddetli olacağını öne sürdü. Gazete, son dönemde Rus ordusunun sivilleri ve hükümet binalarını hedef aldığına dikkat çekerken, "Putin, en çok korkulan silahını ortaya çıkardı: TOS-1 Buratino çoklu roketatar" ifadesini kullandı. 3.5 kilometre menzili olan silahın termobarik savaş başlığına sahip olduğu da kaydedildi.

BU SİLAHI IŞİD'E KARŞI KULLANDI

Sözcü'nün yayınladığı Bild'in haberinde, "Bu savaş başlıkları patladığında bir basınç yaratıyor ve iç organlara hasar veriyor. İnsanların akciğerlerinden havayı çekiyor. 2000'de CIA tarafından yapılan bir araştırmada bu silahın çok büyük hasar meydana getirdiği tespit edilmişti. Vakum bombası, oksijen kullanıyor" ifadesi yer aldı. Bild, Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova'nın sözlerine de yer verdi. Gazete, Markarova'nın ABD Kongresi'nde Rusya'nın bu silahı kullandığını söylediğini aktardı. Bild, "Putin, bu silahı daha önce Suriye'de, 2. Çeçen savaşında ve Irak'ta kullandı" yorumunu yaptı.

VAR OLAN EN ACIMASIZ SİLAH

Endişe içindeki uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısının Vladimir Putin'in eskiden Sovyet toprağı olan ülkeye karşı termobarik silahlar kullanması halinde korkunç bir hal alabileceği uyarısında bulundu. Termobarik silahlar var olan en acımasız savaş silahlarından biri kabul ediliyor. Aerosol bombası veya vakum bombası olarak da bilinen füzeler, patlaması halinde binalar ve insanlar da dahil yollarındaki her şeyi yok edebilecek kuvvette süpersonik basınç dalgalarına neden olan son derece patlayıcı bir yakıt ve kimyasal karışımıyla dolu.
Rusya-Ukrayna savaşında 'termobarik roket' korkusu: Etkileri ne, kurtulmak mümkün mü? Uzmanlar anlattı!
Independent Türkçe'nin haberine göre, başkent Kiev ve diğer şehirlere doğru hareket ettiği görülen Rus silahları arasında TOS-1 termobarik roketatarlar da yer alıyor. Termobarik silahlar nokta atışlar için kullanılmasa da geniş bölgelerde etkili olması için ateşlenebiliyor.

''CİĞERLERE ZEHİRLİ, YANICI PARÇACIKLAR DOLUYOR''

Portsmouth Üniversitesi'nden Peter Lee, Rusya'nın Suriye'de kullandığının iddia edilmesinin ardından 2016'da bu bombaların nasıl çalıştığını şu sözlerle açıklamıştı; ''Derin bir nefes alıp suya daldığınızı düşünün. Sonra tüm oksijenin vücudunuzdan anında çıkarıldığını hayal edin. Tekrar nefes almaya çalışın. Fakat soğuk su yerine ciğerlerinize sizi içeriden öldüren zehirli, yanıcı parçacıklar doluyor.'' Sadece nükleer saldırıların neden olduğu patlamalar termobarik silahlardan daha kötü kabul ediliyor. İddialara göre Rusya bu füzeleri Çeçenistan ve Suriye'de kullandı. Silah ve top istihbaratı uzmanı NR Jenzen-Jones, Twitter'da şunları söyledi:''Rus istilasında TOS-1 serisi termobarik çok namlulu roketatarlar dahil çok çeşitli askeri ekipmanlar görüldü. Saldırılar şu ana dek görece sınırlı olsa da özellikle de Rusya'nın geçmişteki kullanımı (örneğin Çeçenistan) düşünüldüğünde TOS-1'in ciddi insan hakları ihlallerinde bulunma potansiyeli var.''  
Editör: TE Bilisim