Akıl Sağlığı İnsiyatifi ve
Psikiyatri Hemşireleri İnsiyatifi,
Bayındırlık ve
Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın sosyal medya eleştirilerine "Bu kadar ruh hastasını nasıl yetiştirmişiz" yorumuna ilişkin açıklama yaptı. İnisiyatiften yapılan açıklamada, “Toplum liderleri, dilin gücünün bilincinde olarak daha saygılı ve anlayışlı bir iletişim biçimi benimsemelerini talep ediyoruz” denildi.
Akıl Sağlığı İnsiyatifi ve Psikiyatri Hemşireleri İnsiyatifi, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı
Erhan Arıklı’nın, Ercan Havalimanı’ndaki peyzaj çalışmalarına yapılan eleştiriler sonrasında "Bu kadar ruh hastasını nasıl yetiştirmişiz" tepkisinin ardından yazılı açıklamaya yaptı.
“TOPLUM LİDERLERİ SAYGILI BİR İLETİŞİM BİÇİMİ BENİMSEMELİ”
“Akıl sağlığı damgalaması, ruhsal sağlık sorunlarına sahip bireylerin karşılaştığı olumsuz tutumlar ve stereotipler, ayrımcılıkla mücadele etmek için kararlılıkla çalıştığımız bir konudur” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, toplum liderleri ve yetkililerinin bu tür dil kullanmaktan kaçınmalarının son derece önemli olduğu vurgulandı.
“AŞAĞILAYICI VEYA AYRIMCI İFADELER, DAMGALAMAYI ARTIRABİLİR”
Milletvekillerinin kamuoyunu etkileyen kişiler olduğuna değinilen açıklamada, “Söyledikleri sözlerin toplumda büyük bir etkisi olduğunun bilincindeyiz. Ruh sağlığı sorunlarına sahip olan kişilere yönelik aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler, damgalamayı artırabilir ve bu kişilerin yardım arama isteksizliği gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir” ifadelerine yer verildi.
“ZİHİNSEL SAĞLIK SORUNLARA SAHİP OLAN BİREYLERE DESTEK OLMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Akıl Sağlığı İnsiyatifi ve Psikiyatri Hemşireleri İnsiyatifi, akıl sağlığı konusunda farkındalığı artırmaya ve zihinsel sağlık sorunlara sahip olan bireylere destek olmak için çalışmaya devam edeceklerini de kaydetti.
İnsiyatiften yapılan açıklama şöyle:
“Bugün yaşanan bir olayda, bir milletvekili tarafından bir kişiye yöneltilen "Ruh hastası" ifadesiyle ilgili olarak Akıl Sağlığı İnsiyatifi ve Psikiyatri Hemşireleri İnsiyatifi olarak bir açıklama yapmak istiyoruz.
Akıl sağlığı damgalaması, ruhsal sağlık sorunlarına sahip bireylerin karşılaştığı olumsuz tutumlar ve stereotipler, ayrımcılıkla mücadele etmek için kararlılıkla çalıştığımız bir konudur. Bu nedenle, toplum liderleri ve yetkililerin bu tür dil kullanmaktan kaçınmaları son derece önemlidir.
Milletvekillerinin kamuoyunu etkileyen kişiler olarak, söyledikleri sözlerin toplumda büyük bir etkisi olduğunun bilincindeyiz. Ruh sağlığı sorunlarına sahip olan kişilere yönelik aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler, damgalamayı artırabilir ve bu kişilerin yardım arama isteksizliği gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Akıl Sağlığı İnsiyatifi ve Psikiyatri Hemşireleri İnsiyatifi olarak, akıl sağlığı konusunda farkındalığı artırmak ve zihinsel sağlık sorunlarına sahip olan bireylere destek olmak için çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca, toplum liderlerinden ve kamuoyundan, dilin gücünün bilincinde olarak daha saygılı ve anlayışlı bir iletişim biçimi benimsemelerini talep ediyoruz.
Zihinsel sağlık sorunları, herhangi bir kişinin kimliğini veya değerini tanımlamaz. Hep birlikte, daha destekleyici ve empatik bir toplum yaratmak için çaba göstermeli ve akıl sağlığı damgalamasını sona erdirmeliyiz.”