CTP Milletvekili Salahi Şahiner, “Limanların Özelleştirme Serüveninde Bizi Neler Bekliyor?” konusunda konuştu. Hükümetin aldığı özelleştirme kararına değinen Şahiner, bu kararın ne içerdiğini sordu.


“LİMAN İŞÇİLERİ SENDİKASI ŞİRKETİNİN GELİRLERİ BEŞ KİŞİYE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”


Liman İşçileri Sendikası şirketinin 2020’de tasfiye edilmesi gerekirken, bunun yapılmadığını, gelirlerinin devlete aktarılması gerekirken beş kişiye peşkeş çekildiğini iddia eden Şahiner, bu kuruma bir yıl uzatma verildiğini savundu.
Şahiner, şirketin, konteynırların boşaltılması gibi hizmetlerden elde edilen gelirin üyelerle birlikte paylaşılması amacıyla kurulduğunu belirterek, 2020 yılına gelindiğinde üye sayısının beşe düştüğünü ve limanlardaki işçilik gelirlerinin bu kişilere dağıtıldığını söyledi.


“280 KİŞİYE VERİLEMESİ GEREKEN PARA 5 KİŞİYE VERİLİYOR”


Yasal statüsünü 2020 yılında kaybeten Yönetim Kurulu’nun beş kişiyle karar alamayacağını dile getiren Şahiner, 280 üzerinde kişiye dağıtılması gereken paranın bu beş kişiye paylaştırıldığını belirtti.
Şahiner, bu konuya ilişkin çeşitli iddialar bulunduğunu söyleyerek, 3 milyon TL'lik cironun toplandığına ilişkin iddialar olduğunu kaydetti.


Hükümetin aldığı özelleştirme kararına değinen Şahiner, bu kararın ne içerdiğini sordu.


BAKAN ARIKLI DA KONUŞTU!


Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Tolga Atakan’ın bakanlığı döneminde Liman İşçileri Sendikası Şirketi’ne iki yıllık ek süre verilmek istendiğini ve kendisinin buna tepki gösterek, karşı çıktığını belirtti.


“ŞİRKET ANAYASAYA AYKIRI OLMASINA RAĞMEN FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR”


Anayasa'ya aykırı olmasına rağmen şirketin faaliyete devam ettiğini belirten Arıklı, 2022’de göreve geldiğinde, uzatmayı reddettiğini ve tasfiye kararı çıkardığını söyledi. Arıklı, tasfiye memurunun sadece çekleri imzaladığını, şirketin de göreve devam ettiğini kaydederek, sorunun kangrenleştiğini vurguladı.


“BAŞBAKAN BİR YIL UZATMA KARARI ALDI”

Arıklı, YDP’nin 1975’ten sonra gelen vatandaşların çoğunluğundan oluştuğunu hatırlattı Arıklı, YDP’nin 1975’ten sonra gelen vatandaşların çoğunluğundan oluştuğunu hatırlattı


Arıklı, bu gelişmeler ışığında, Başbakanın bir yıl uzatma kararı alınması ve bir yılın sonunda şirketin makineleri bedelsiz bırakarak gitmesi yönünde inisiyatif aldığını ve kararın Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini belirtti.
Bu karar üzerine daha önceden emekli olan kişilerin bu makineler üzerinde hak iddia ettiğini dile getiren Arıklı,  bu kişilerin mahkemeye gidip, haklarını arayabileceklerini söyledi.


ARIKLI:” KONU İÇİMİ KARARTIYOR”


Konunun içini kararttığını ve yaraladığını kaydeden Arıklı, yüzbinlerce liralık paranın limanlarda hizmetlerin sürdürülmesi için harcanması gerekirken kişiler tarafından kullanıldığını ve yasal tüm yollar denenmesine rağmen bir şey yapılamadığını belirtti.


Arıklı, limanların özelleştirilmesi konusunda ön rapor hazırlandığını ve yol haritasının belirleneceğini ifade etti.
Limanların özelleştirilmesine ilişkin formüllerin istişareyle bulunacağını dile getiren Arıklı, Kalecik’te bir liman yapılması ve Gazimağusa Limanı'nın yolcu ve turizme ayrılması düşüncesinde olduklarını söyledi.
Danışmanlık firmasıyla anlaşma yapılacağını dile getiren Arıklı, Türkiye Özellştirme İdaresi’nden de yardım istediklerini kaydetti.


Türkiye Özelleştirme İdaresi’nden teknik heyetin sunum yaptığını belirten Arıklı, Maliye Bakanlığının da danışma firması için ihaleye çıkacağını belirtti.

Editör: Umut Bilir