EKONOMİ

Savunma sektörü hem ihracatını hem payını artırdı

Savunma ve havacılık sanayii ihracatında Ocak-Mayıs döneminde yaşanan yüzde 8,6'lık artış, sektördeki güçlü performansın bir göstergesi olarak dikkat çekti. Özellikle Mayıs ayındaki yüzde 59,3'lük ihracat artışı, sektörün ivme kazandığını gösteriyor.

Savunma ve havacılık sanayii ihracatı ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 artışla 2,2 milyar dolara ulaştı.

Mayıs ayında da bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 59,3 oranında ihracat artışı oldu. Yılın ilk aylarında geçmiş yıllara kıyasla daha yavaş bir artış, hatta bazı azalışlar nedeniyle önceki yıla göre sektördeki ihracat görünümüne ilişkin tereddütler oluşmuştu. TİM verilerine göre buna karşılık Mayıs ayında bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 59,3 artışa karşılık gelen 876 milyon dolarlık ihracat yılın ilk 5 ayında güçlü bir ihracat artışını sağladı. Yıllıklandırılmış bazda da ihracat 5,7 milyar dolara ulaşmış oldu. Savunma ve havacılıkta hem doğrudan savunma sanayii ürünleri, hem de sivil havacılıkta anlaşmalar, off-set ve doğrudan alınan üretim siparişleri nedeniyle ihracat seviyesinin dalgalanma gösterse de yüksek seyretmesi bekleniyor. Savunma sanayii ürünleri, bakım-onarım dışında uzun süreli tek seferlik alımlar olduğu için yıllık ihracat tutarlarında diğer mal gruplarına göre çok daha yüksek iniş ve çıkışlar olabiliyor. Ocak-Mayıs döneminde savunma sanayiinin genel ihracat içindeki payı yüzde 2,1 olarak gerçekleşti.

SASAD verilerine göre 2022 yılında savunma ve havacılıkta 4.8 milyar dolar yurt dışı sipariş alınmıştı. 2023 raporu henüz açıklanmadı. Türkiye savunma ve havacılıkta 2022’de 4,4 milyar dolarlık ihracat yapmıştı. 2023’te ise TİM kayıtlarına göre ihracat 5,5 milyar dolara ulaşmıştı. Savunma ve havacılığın genel ihracat içindeki payı genel ihracattaki yavaş artışla birlikte pay olarak yükseliyor. 2022’de 2,2 olan pay, 2023’te 2,5 oldu. 2024’ün ilk 5 ayı sonunda yüzde 2,1, mayıs itibariyle yıllıklandırılmış verilerde ise yüzde 2,2 ağırlıkta bulunuyor.

"Havacılıkta önemli siparişler gelebilir"

Savunma ve havacılık sektörünün son yıllarda gösterdiği performansın gelecek birkaç yıl da artış yönünde ancak dalgalanmayla devam etmesi bekleniyor. Önceki yıllarda alınan siparişler yıllar içinde çeşitli fazlarda teslim edilmeye başlanacak. Özellikle havacılık alanında hem yurt içi hem de yurt dışı bazı önemli projelerin siparişinin verilmesi bekleniyor. Türkiye, 2023’te 5 milyar dolar ihracat sınırını aşmıştı. Uzun vadede Türkiye’nin 10 milyar dolarlık savunma ve havacılık ihracatı stratejisi bulunuyor.