"NÜFUS YOĞUNLUĞU KAMUSAL HİZMETLERİ FELÇ EDİYOR"
Türkiye’den sistematik olarak taşınan nüfusun Kıbrıs’ın kuzeyine vatandaşlık verilmesiyle, özellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinin planlanmasının imkansız hale geldiğini belirten Elcil, yetersiz yatırımlar nedeniyle kamusal hizmetlerin durma noktasına geldiğini ifade etti. Okulların öğretmensiz ve hastanelerin ilaçsız kaldığı, halkın barakalarda eğitim görmek zorunda olduğu bir tablo çizdi.
"TÜRK LİRASI KULLANIMI FAKİRLEŞMEYİ TETİKLİYOR"
Elcil, Türk Lirası’nın yüksek enflasyonu nedeniyle Kıbrıslı Türklerin fakirleştiğini ve piyasadaki mal ve hizmetlere ulaşmanın giderek zorlaştığını belirtti. Türkiye’nin Türk Lirası’nı dayatmasının, Kıbrıslı Türkleri ekonomik çıkmazlara sürüklediğini savundu. Ayrıca, Türk Lirası'nın enflasyon vergisinin halkın sırtına yüklendiğini dile getirdi.
"EKONOMİK PROTOKOLLERİN YÜKÜ KIBRISLI TÜRKLERİN OMZUNDA"
Türkiye hükümetlerinin imzaladığı ekonomik protokollerin gereğini yerine getirmediğini belirten Elcil, savunma harcamalarının dahi Kıbrıslı Türklerin omuzlarına yüklendiğini ifade etti. Türk Lirası kullanılmaya devam edildikçe pahalılık ve fakirleşmenin süreceğine dikkat çekti.
"GELİR ADALETSİZLİĞİ DERİNLEŞİYOR"
Elcil, maaş ve ücretlere yapılan artışların enflasyon nedeniyle geri alındığını ve toplumdaki gelir adaletsizliğinin daha da derinleştiğini vurguladı. 1986-1987 yıllarında KTÖS’ün maaşların stabil bir muhasebe birimine endekslenmesi için yaptığı grevlerin haklılığının bugün bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.
"TÜRKİYE’NİN POLİTİKALARI KIBRIS’TA YOK OLUŞA YOL AÇIYOR"
Elcil, Türkiye’nin politikalarının Kıbrıs’ın kuzeyindeki pahalılık ve fakirleşmeye neden olduğunu, bu durumun “Bizde ne varsa sizde de olacak” siyaseti ile örtüldüğünü ifade etti. Türkiye ve Türk Lirası ile Kıbrıslı Türklerin bu noktaya kadar gelebileceğini ve bu politikalarla ilerlemenin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.