KIBRIS

Şenkul, inşaat sektörünün ülke ekonomisine etkilerine dikkat çekti

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda inşaat sektörünün ülke ekonomisine etkilerine dikkat çekti.

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda inşaat sektörünün ülke ekonomisine etkilerine dikkat çekti. Şenkul, özellikle pandemi sonrası büyük şehirlerde güven ve huzur arayan yabancı alıcıların ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu, ancak inşaat sektörünün bir ada ülkesinde lokomotif sektör olamayacağını vurguladı.

Şenkul, Güneydeki yönetimin bazı hukuksal argümanlarının inşaat sektöründe çöküş endişesine yol açtığını belirtti. Ancak asıl sorunun, ülkedeki yabancıya dayalı inşaat faaliyetlerinin sürdürülebilirlik ilkesinden uzak olması olduğunu ifade etti. Şenkul, bu durumun sadece "topraksız kalma" sorunu olmadığını, aynı zamanda ekonomiyi ve sosyal yapıyı da tehdit ettiğini söyledi.

Girne Belediye Başkanı, eğitim, sağlık ve altyapı alanlarında yaşanan çöküşlere de dikkat çekti. Ülkenin artık hem öğrenciler hem turistler hem de güneyden gelenler için pahalı bir yer haline geldiğini belirtti.

Murat Şenkul, şu an biraz durup nefeslenmenin, önümüzdeki süreçte bazı kayıpları kabullenmenin ve evlatlarımıza sürdürülebilir bir yapı ve yaşanabilir bir ülke bırakmak için adımlar atmanın zamanı olduğunu vurguladı. Şenkul, paylaşımını "Özetle normalleşme zamanı geldi" diyerek sonlandırdı.

Şenkul'un paylaşımı şu şekilde;

"İnşaat birçok farklı iş kolunu direk etkileyen, özellikle ekonomik durağanlık yaşanan dönemlerde piyasa çarklarının dönmeye başlaması için kaldıraç görevi gören bir sektördür.

Bizde de özellikle pandemi sonrası büyük şehirlerde aradığı güven ve huzuru bulamayan yabancı alıcılar sayesinde ülke ekonomisinin ayağa kalkmasında çok faydası olmuştur.

Fakat inşaat sektörü hiçbir ada ülkesinde olamayacağı gibi bizim ülkemizde de lokomotif sektör olamaz, olmamalıdır.

Bugünlerde Güneydeki yönetimin uyguladığı bazı hukuksal argümanlar sebebiyle inşaat sektörünün çöküş yaşanmasından korkulsa da bana göre

esas sorunumuz:

Ülkemizdeki vahşi boyuttaki yabancıya dayalı inşaa faaliyetlerinin SÜRDÜREBİLİRLİK ilkesinden çok uzakta olduğu gerçeğidir.

Bu konu sadece “topraksız kalmayla” alakalı bir sorun da değildir.

Ekonomiyi yerle bir etme potansiyeli vardır.

Sosyal yapıyı yerle bir etme potansiyeli vardır.

Tüm bunların emarelerini görüyoruz zaten.

Eğitim çöktü, sağlık çöktü, altyapı çöktü.

Ülke inanılmaz derecede pahalı bir yer haline geldi, hem öğrenci hem turistler hatta güneyden gelenler için bile artık pahalı bir ülkemiz var.

O yüzden şimdi biraz durup nefeslenip, önümüzdeki süreçte bir miktar kaybımız olacağı gerçeğini kabullenip, evlatlarımıza sürdürebilir bir yapı, yaşanabilir bir ülke bırakmak için adımlar atmamız gereken zaman dilimindeyiz.

Özetle normalleşme zamanı geldi…

İyi akşamlar."