OTOMOBİL

Son 14 ayı kaldı, araçları zararına satılıyor

Bir dönem resmen sona eriyor. İşleri son yıllarda yolunda gitmeyen Japon merkezli otomobil devi Nissan için tarih verildi. Dev firma için artık geri sayım başladı, iflasa sürükleniyor.

Otomobil sektörünün en eski ve köklü isimlerinden Nissan’da işler yolunda gitmiyor. Japon merkezli otomobil devi küresel çapta büyük sıkıntılar yaşarken, işten çıkarma ve üretim azaltma gibi pek çok karar aldı.

Hem elektrikli hem benzinli araç üretimi yapan Japon firma, 1933’ten bu yana çok önemli işlere imza attı ve belirli segmentlerde çeşitli ödüller kazandı.

Ancak tüm bunlar, firmayı istediği hedeflere götüremedi. Aksine günden güne düşen satışları ve küresel çapta yaşanan sıkıntılar, neredeyse bir asırlık şirketin sonunu getirmek üzere.

Yeni bir rapor, otomobil üreticisinin günlerinin sayılı olduğunu öne sürüyor. Financial Times ile yapılan bir röportajda, ismi açıklanmayan iki Nissan yöneticisi şirketin “hayatta kalmak için 12 ila 14 ayı olduğunu” söyledi. “Bu zor olacak. Sonunda Japonya ve ABD'nin nakit yaratmasına ihtiyacımız var” denildi.

Aktarılanlara göre Nissan, Renault’un hisselerinin bir kısmının yerini alacak banka ya da büyük bir sigorta grubu gibi uzun vadeli yatırımcı arayışlarını sürdürüyor. 

Şirket ayrıca, “tüm seçeneklerin” masada olduğunu söyleyerek, uzun süredir rakibi olan Honda'nın şirketin çoğunluk hissesini alma olasılığını da göz ardı etmedi. Nissan kısa bir süre önce Honda (ve Mitsubishi) ile uzun vadeli elektrikli araç geliştirme konusunda bir ortaklık imzalamıştı.

Öyle ki elindeki Renault hisselerinin bir bölümünü Honda'ya satmayı bile düşünüyor. Fransız otomobil üreticisinin Nissan ile 25 yıllık ittifakını yeniden yapılandırmak istediği de akatrıldı. Şirket içinden ismi açıklanmayan bir kaynak, daha büyük bir Honda-Nissan ortaklığının Fransız otomobil üreticisi için “sadece olumlu olacağını” söyledi.

Tüm çabaları devam ederken Nissan, henüz çok yakın zamanda binlerce personeli işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın arkasında ise Japonya’daki yavaş satışlar ve üretimin yüzde 20 azaltılması gibi bazı etkenler yer alıyor.