ÜLKEMİZDE ÇOCUK HAKLARI DURUMU VAHİM
Dernek tarafından yapılan açıklamada, çocuk haklarının dünya çapında evrensel bir kavram olduğu ve çocukların eğitim, sağlık, barınma gibi temel haklarının korunması gerektiği belirtilirken, ülkemizde çocuk hakları ihlalleri konusunda ciddi sorunlar yaşandığı ifade edildi. SOS Çocukköyü Derneği’nin 2009 ve 2015 yıllarında yayımladığı raporlara göre:
- Çocukların %40’ı günde 6 saatten fazla sokakta vakit geçiriyor.
- %39’u duygusal istismara, %22’si cinsel istismara maruz kalıyor.
- %39’u sağlıksız beslenirken, %33’ü sağlık problemleri yaşıyor.
- %29’u toplum veya aileleri tarafından reddediliyor.
Dernek yetkilileri, 10 yıldır yeni bir resmi çocuk hakları analizi yapılmadığını ve mevcut durumun daha da kötüleşmiş olabileceğini belirtti.
YASAL VE FİZİKİ MEKANİZMALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ
Çocuk hakları ihlalleri ve istismarla mücadele için somut adımların atılması gerektiğine vurgu yapan SOS Çocukköyü Derneği, şu önerileri sıraladı:
- Çocuk İzlem Merkezi’nin (ÇİM) fiilen çalışır hale getirilmesi.
- Yasal mevzuatların güncellenmesi ve çocukların korunmasına yönelik mekanizmaların hayata geçirilmesi.
SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ GÜÇLENDİRİLMELİ
Çocuk istismarı ve ihmali vakalarında devlet desteğinin önemine değinen dernek, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin özverili çalışmasına rağmen, personel ve ekipman eksiklikleri nedeniyle yetersiz kaldığını belirtti. Dernek, dairenin maddi ve manevi açıdan desteklenmesi gerektiğini ifade ederek bu konunun siyasilerin temel sorumluluğu olduğunu hatırlattı.
ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI DURUMUNDA NE YAPILMALI?
Şüpheli bir çocuk ihmali veya istismarı durumunda, derhal yetkili kurumlara bilgi verilmesi gerektiğini belirten SOS Çocukköyü Derneği, şu bilgileri paylaştı:
- “ALO 183 hattı aranarak anonim olarak ihbarda bulunulabilir. Erken müdahale, vahim zararların önüne geçebilir.”
SOS Çocukköyü Derneği, çocukların hak ettikleri güvenli ve adil bir ortamda büyüyebilmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.