Tatar, zirvenin kendi talebiyle gerçekleştiğini, KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından gündeme getirildiğini ve Türkiye’nin güçlü desteğiyle hayata geçirildiğini belirtti.

“İşbirliği İçin Kararlıyız”

Çözümsüzlük ortamında, her iki halkın refahını ve yaşamını kolaylaştırmak için adım atmaya kararlı olduklarını vurgulayan Tatar, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’nun da zirvede kendisine yardımcı olduğunu söyledi. Zirvede atanan temsilcinin geçmişe değil, geleceğe yönelik işbirliği konularında görevlendirildiğini ifade etti.

Ertuğruloğlu’nun “Cenevre gereksizdi, benzer konular ara bölgede de konuşulabilirdi” şeklindeki açıklamalarına yanıt veren Cumhurbaşkanı Tatar, toplantının önemine şu sözlerle dikkat çekti:

“Kaçan, Görüşmeyen Olmak İstemiyorum”

“Bu toplantıyı ben istedim. Kaçan, görüşmeyen olmak istemiyorum. 12 teknik komiteyi aktif tutan da benim. Ekibimle birlikte görüşen bir lider olarak çalışıyorum. Keşke kapı açabilsek, enerji konusunda adım atabilsek. Anlaşma olana kadar en iyi işbirliğini sağlamak zorundayım.

Anavatan Türkiye ve Yunanistan’ın da orada olmasını ben istedim. Ortada ortak zemin olmadığını ben de biliyorum. Görüşmek, konuşmak, işbirliği yapmaktan daha güzel bir şey olamaz.”

“Dünya Basınına Konuşma Fırsatı Bulduk”

Sahtekarlıkla araç temin eden şahıs mahkemeye çıkarıldı! Sahtekarlıkla araç temin eden şahıs mahkemeye çıkarıldı!

Tatar, zirvenin KKTC’nin statüsünü artıran önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a sürece verdikleri destek için teşekkür etti.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’nun zirvede ciddi katkılar sunduğunu da belirten Tatar, kişisel temsilcinin görevinin özlü müzakereler değil, işbirliği sürecine katkı sağlamak olduğunu ifade etti.

“Geriye Değil, İleriye Bakıyorum”

Cumhurbaşkanı Tatar, sürecin Temmuz ayına kadar yönetileceğini ve Türkiye ile Yunanistan’dan da bu sürece katkı yapmalarını beklediğini dile getirdi. Özel temsilcisine, işbirliği alanlarında çalışması için görev verdiğini belirten Tatar, şu ifadeleri kullandı:

“Ben her konuda işbirliği istedim. Rum tarafı bizim pratik önerilerimizi reddetti ama pes etmedim. Her kapıyı zorlayacağım.

Bu konuda özel temsilcime de yeni öneriler ve yeni işbirliği yolları araması yönünde çalışmalarını yoğunlaştırması talimatını verdim.

Madenler konusunda ortak çalışmalar yapabiliriz. Yeni kapılar açabiliriz. Temiz bir Kıbrıs için çalışabiliriz. Enerji açığını ortak projelerle ortadan kaldırabiliriz. Ne dedik? Geleceğe bakıyoruz.

Anlaşmazlıkların, BM’nin tavrının farkındayım. Biz yeni politikamızı Türkiye ile birlikte belirledik. Sayın Hakan Fidan ve ekibi bizlere güçlü bir destek verdi. Çok ciddi emekleri, etkili ve samimi önerileri var. Bunları göz ardı edemeyiz.”