Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nu ziyaret etti.

Ziyarete Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, aldıkları tedbirler doğrultusunda iş kazaları ve ölümlü iş kazalarında düşüş yaşanmasını sağladıklarını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da, kayıt dışı istihdamın önlenmesi, sağlık hizmetleri veri altyapısı sistemi olan Medula sisteminin özel ve kamu tüm KKTC hastanelerinde kullanılmasının sağlanması, sosyal güvenliğe ilişkin altyapının geliştirilmesi gibi konularda işbirliklerinin devam edeceğini kaydetti.

-Gardiyanoğlu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu konuşmasına, “KKTC çalışma hayatına yön vermektesiniz tüm yardımlarınız için teşekkür ederiz” diyerek başladı.

Çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliğine önem verdiklerini, bu alanda denetimleri artırdıklarını söyleyen Gardiyanoğlu, aldıkları tedbirler doğrultusunda iş kazaları ve ölümlü iş kazalarında ciddi düşüşler yaşanmasını sağladıklarını belirtti. Gardiyanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na da destek ve yardımları için teşekkür etti.

Bugün yapılacak iş toplantısında projelerini sunacaklarını dile getiren Gardiyanoğlu, daha hızlı, modern, çağdaş bir şekilde yola devam edeceklerine inanç belirtti.

Lefkoşa-Gazimağusa anayolunda trafik kazası Lefkoşa-Gazimağusa anayolunda trafik kazası

-Işıkhan

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, her alanda işbirliğinin gelişmesi için yoğun çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, “KKTC’nin tanınması ve uluslararası toplumda hak ettiği yere gelmesi en büyük arzumuzdur. Kıbrıs meselesi milli davamızdır” dedi.

Kıbrıs Türk halkının refah seviyesinin yükseltilmesinin öncelikli hedefleri olduğunu belirten Işıkhan, Kıbrıs’ta barışın Mutlu Barış Harekatı ile sağlandığını, harekatın 50. yılı kutlamalarının tüm bunları hatırlama ve dünyaya hatırlatmak için bir fırsat olduğunu ifade etti.

Işıkhan, Türkiye’nin garantör ve anavatan olarak KKTC’nin yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.

Bakanlıklar arası işbirliğini somut ve sonuç odaklı sürdürmeyi hedeflediklerini belirten Işıkhan, yürürlükteki Sosyal Güvenlik Anlaşması, Bakanlıklar Arası İşbirliği Anlaşması, İş Gücü Anlaşmalarının bu işbirliğinin temel unsurları olduğunu kaydetti.

Işıkhan, 2017’de imzalanan yeni işbirliği anlaşmasının Meclis gündemine alındığını söyleyerek, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle 1987’den beri yürüklükte olan İş Gücü Anlaşması yerine günün ihtiyaçlarına daha rahat cevap veren bir İş Gücü Anlaşmasının yürürlüğe girmiş olacağını belirtti.

İşbirliği anlaşmaları ve uygulamalarla ilgili bilgi veren Işıkhan, yapılan anlaşmalar doğrultusunda Devlet Laboratuvarının faaliyetini teminen hazırlanan raporların KKTC’deki yetkililerle paylaşıldığını söyleyerek, laboratuvarın en yakın zamanda faaliyetlerine tam kapasite olarak başlamasını diledi.

-Nalbantoğlu, Medula sistemi için pilot hastane olarak belirlendi

Işıkhan, kayıt dışı istihdamın önlenmesi, sağlık hizmetleri veri altyapısı sistemi olan Medula sisteminin özel ve kamu tüm KKTC hastanelerinde kullanılmasının sağlanması, sosyal güvenliğe ilişkin altyapının geliştirilmesi gibi konularda işbirliği potansiyelinin değerlendirilmesi ve eylem planı maddelerinin hayata geçirilmesi temennisinde bulundu.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin Medula sistemi uygulaması için pilot hastane olarak seçildiğini dile getiren Işıkhan, bu yöndeki teknik hazırlıkların tamamlandığını belirtti.

İki ülkede kaydedilen mevzuat değişiklikleri nedeniyle ülkeler arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşması’nın tadil edilerek 1 Ekim’de yürürlüğe girdiğini anımsatan Işıkhan, sigortalılar ve işverenlere ilave hak ve kolaylıklar sağlandığını kaydetti.

Işıkhan, karşılıklı deneyimlerin paylaşılması ve ortak çalışmaların sürdürülmesinin öncelikleri arasında bulunduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından hediye teatisinde bulunuldu.