Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler ve heyeti, Kıbrıs Türk Hemşire ve Ebeler Sendikası (KTHES) Başkanı İbrahim Özgöçmen ve beraberindeki heyeti kabul ederek görüştü

Özgöçmen: Pandemi döneminde 267 kişi “mevsimlik işçi” statüsünde istihdam edildi

TDP Genel Merkezi’nde yapılan görüşmede ilk sözü alan KTHES Başkanı Özgöçmen, mevcut yapı ve hükümetin ülkenin yasa ve hukukunu dinlemeyecek duruma geldiğini ve her alanda siyasi hamleler yaptığını söyleyerek, bu alanlardan birinin de kamu sağlık alanı olduğunu belirtti.

Pandemi zamanında, sağlık alanında yeterli personel olmadığını ve toplumun ciddi bir ölüm korkusu yaşadığını hatırlatan Özgöçmen, bu sırada hükümetin yasaya göre “geçici personel istihdamı” yapabilecekken, hemşire olarak işe alacakları kişiler “KTHES üyesi olur ve onları istedikleri alanlarda çalıştıramazlar” endişesiyle, geceden sabaha aldıkları bir kararla 267 kişiyi “mevsimlik işçi” statüsünde istihdam ettiklerini belirtti.

“Yapılan istihdamlarda KTHEB de bypass edildi”

Alınan kişilerin hepsinin hemşire olmadığını, işçi olarak alınan kişilerin işçilik yapacağını çünkü ülkede hemşirelik mesleğini icra etmek için sadece hemşirelikten mezun olmanın yeterli olmadığını anlatan Özgöçmen, Kıbrıs Türk Hemşire ve Ebeler Birliği’nin (KTHEB) varlığına işaret etti.

Türk-Bir: Şehitlerimize Minnet Borçluyuz Türk-Bir: Şehitlerimize Minnet Borçluyuz

Özgöçmen, “Bu birlik, tıpkı Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği gibi yasa ile kurulmuş ve hemşirelik mezunu olanların mesleği icra edip edemeyeceğine karar veren, onları denetleyen kurum konumundadır. Bu yapılan istihdamlarda birlik de bypass edildi” dedi.

“Kurultay hesaplarına sağlık alanını alet ediyorlar”

Durumu o günlerde yargıya taşıdıklarını ancak Sağlık Bakanlığı’nın Mahkemede “Bu kişiler işçi olarak çalışıyor ve hemşirelik yapmıyor” beyanında bulunarak yargı sürecini uzattığını anlatan Özgöçmen, yapılan işin ne kadar yanlış olduğunun bugün bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti.

Özgöçmen, “KTHEB’in yetki vermediği ve denetleyemediği bir sistem oluşturuldu, yetkisiz kişilerin hastalara müdahale etmesinin önü açıldı. Bunun üzerine biz bu kişilerin ‘geçici personel’ statüsüne çevrilmesini istedik. Ancak UBP’nin kurultayı nedeniyle siyasi olarak hareket ediliyor. Çünkü içlerinde kurultayda Başbakana oy verecek olanların çocukları da var. Yani sağlığı bir kez daha siyasi emellerine alet ediyorlar” dedi.

Çeler: Pandeminin sonunda işin yasal boyutu hayata geçirilmeliydi

Özgöçmen’den sonra sözü alan TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, sağlıktaki sorunlar ve eksikliklerin herkesin gündelik hayatında da karşılaştığı ve yakından bildiği sorunlar ve sıkıntılar olduğunu belirtti ve pandemi döneminde yaşanan kaygı ve travmalara işaret etti.

Çeler, o dönemde tüm dünyada olduğu gibi Kıbrıs’ın kuzeyinde de büyük bir korku ve panik havasının hâkim olduğunu ve üstüne zaten hali hazırda sıkıntılı olan sağlık sisteminin daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakıldığını anımsattı.

Çeler, “Hemşire istihdamı konusunda da yasadaki olağanüstü duruma izin veren maddeler göz önünde bulunduruldu ve o kişiler görevlendirildi. Ancak bu dönemin sonunda işin yasal boyutu bir daha hiç hayata geçirilmedi” dedi.

“Feodal yapı özellikle kurultay zamanlarında kendini gösteriyor”

Ülkenin gerçeği olan feodal yapının; özellikle bazı partilerin kurultay dönemlerinde kendisini iyice gösterdiğine işaret eden Çeler, bu alanda çalışma yetkisi olmayan, herhangi bir hatada ölümle sonuçlanacak bir risk barındıran ve bunun sonucunda da ağır cezai yaptırımlara maruz kalınabilecek meslek alanında çalışan kişilerin, yasalara uygun olarak görevlendirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

“Sendikanın mücadelesine destek vereceğiz”

“Herkesin ekmek parası kazanmasına yardımcı olmamız gerekir ama usulünce. Toplum bu sorunları yaratanları seçmeye devam ederse, sorunlar da büyüyerek devam edecek” diyen Çeler, siyaset alanında bu sorunları yaratanların, toplum ve kurumlar tarafından desteklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Çeler, “Pandemi döneminde akıl almaz bir şekilde mevsimlik işçi statüsünde istihdam edilen bu 267 kişiden şu anda fiilen hemşirelik görevi yürüten 35 personelin ‘geçici işçi’ statüsünden çıkarılacak, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası kurallarına uygun şekilde hemşirelik yürütebilmeleri için ‘geçici personel’ statüsüne aktarılmaları gerekiyor. Bu konuda Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın mücadelesine destek vereceğiz” dedi.