KIBRIS

Toros: "2025’te yeni stratejilere ihtiyaç var"

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2025 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere okunarak, oy çokluğuyla kabul edildi.

Ardından 1 milyar 936 milyon 92 bin TL’lik Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı bütçesinin görüşülmesine geçildi. Bütçe üzerine ilk sözü CTP Milletvekili Fikri Toros aldı.

"TURİZM ADA EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİDİR"

Tipik bir ada ekonomisi olunması nedeniyle turizm sektörünün lokomotif konumda olduğunu ifade eden Toros, son 20 yıl içerisinde yatak kapasitesinde önemli artışlar olduğunu söyledi. Kıbrıs’ta devam eden siyasi sorunlar ve hükümetin bakış açısına işaret eden Toros, izolasyonların turizm sektörünün odağına yerleştiğini kaydetti.

Son üç yıldır tırmanan jeopolitik durumun turizmi olumsuz etkilediğini ve Türkiye’deki enflasyon oranının KKTC’ye yansıdığını belirten Toros, 2024’te turizm sektöründe bir kriz yaşandığını söyledi. 2025 yılında ise turizmin daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini ifade eden Toros, Bakanlığın yeni bir turizm stratejisi belirlemesi gerektiğini kaydetti.

"ULAŞIM OLMADAN TURİZMDE GELİŞME OLMAZ"

Bakanlığa ayrılan bütçenin devlet bütçesinin yalnızca yüzde 1.4’ü olduğunu belirten Toros, mevcut tanıtımın yetersiz olduğunu ve ulaşım konusundaki eksikliklerin giderilmesinin şart olduğunu vurguladı. KKTC’ye doğrudan uçuş yapılan yedi şehir olduğunu hatırlatan Toros, ulaşıma bu yıl özel bir önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Toros, hükümetin milli havayolu noktasında yanıltıcı bilgiler verdiğini belirterek, bunun koltuk maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmadığını ifade etti. KKTC’de milli havayolu kurmanın mümkün olmadığını vurgulayan Toros, ulaşımda bilet fiyatları ve uçuş ağının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

"KUMARHANELER TURİZMİN ODAĞI OLMAMALI"

Turizm sektörünün birçok sektör üzerinde lokomotif etkisi olduğunu belirten Toros, kumarhanelerin turizmin odağında olmasından rahatsız olduklarını dile getirdi. Başsavcılıkta bekleyen Turistik Konaklama Yasa Tasarısı’nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Toros, Turizm Planlama Dairesi’nin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

SAĞLIK TURİZMİ VE KÜLTÜREL MİRAS

Toros, sağlık turizminin izolasyonları hafifletmede etkili bir enstrüman olduğunu söyledi. Girne Antik Limanı restorasyonunun eksik kaldığını ve uzun vadeli planlamaların şart olduğunu belirtti. Girne’nin çok önemli bir kültürel mirasa sahip olduğunu vurgulayan Toros, 2025 yılında daha vizyoner projeler görmek istediklerini dile getirdi.

Son olarak Toros, turizm gelirlerinin tamamının Bakanlığa ayrılması gerektiğini ve rekabet gücünün artırılması için enerji ve iş gücü maliyetlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.