Türk lirası,
TCMB’nin faiz indirimi kararı sonrasında dövizler karşısında ikinci günde de değer kayıplarını sürdürürken, tarihinin düşük değerinde rekor yeniliyor.
Türk Lirası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dün 100 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında dövizler karşısında ikinci günde de değer kayıplarını sürdürürken, tarihinin düşük değerinde rekor yeniliyor.
Dolar
TL karşısında bugün sabahın erken saatlerinden itibaren hızla yukarıya doğru çıkarken, 8.84 seviyesini de aşarak rekor tazeledi. Euro 10.40 sınırına yaklaşırken, sterlin 12.13’ün üzerinde.
Türkiye piyasasında saat 10.10 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %1.03 artışla 8.8475 seviyesinde, Euro/TL %0.95 artışla 10.3883 seviyesinde, sterlin/TL de %0.98 artışla 12.1324 TL seviyesinde hareket ediyordu.
KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.85 TL’den, Euro 10.43 TL’den, sterlin de 12.15 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.77 TL, Euro’da 10.30 TL, sterlin de 12.05 TL düzeyinde.
TÜRK LİRASI’NI TC MERKEZ BANKASI VURDU
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün politika faizini 100 baz puan indirerek %18 seviyesine çekti. Böylelikle 1,5 yıl sonra ilk faiz indirim kararı gelmiş oldu.
Piyasanın beklentisi faizlerin %19 seviyesinde tutulacağı yönündeydi. Karar metninde çekirdek enflasyon gelişmelerinin değerlendirildiği ifade edilirken metinden faizin enflasyon üzerinde belirleneceği olmak üzere sıkı duruş taahhüdü veren ifadeler çıkarıldı.
Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 412 baz puana kadar tırmanırken Türkiye 10 yıllık devlet tahvili faizi son 2 günde 70 baz puana yakın yükseldi.
TCMB ENFLASYONDA SÖYLEM DEĞİŞTİRMİŞTİ
Dolar/TL, Eylül ayında enflasyondaki yükselişin politika faizini aşması ve TCMB’nin odağını çekirdek enflasyona çevirmesiyle %4’ten fazla yükseliş kaydetmişti. Türk lirası söylem değişikliğinden bu yana %5’i aşan oranla en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken ikinci sırada %3.40 düşüşle Macar forinti yer aldı.
Faiz karşıtı olarak da tanınan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın odağını manşet enflasyondan çekirdek enflasyona çevirdiğini belirtmişti.
“Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır.” iddiasını savunan Kavcıoğlu, salgının getirdiği olağanüstü koşulların çekirdek enflasyonun önemini artırdığını ileri sürmüştü.