TÜRKİYE

Türkiye'nin de içinde bulunduğu "Tahıl Koridoru" nedir?

Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında yapılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması yapılan görüşmeler sonucunda 2 ay daha uzaması kararlaştırıldı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın konuyla ilgili attığı twitter paylaşımı şöyle: "Ülkemizin gayretleri, Rus dostlarımızın desteği ve Ukraynalı dostlarımızın katkılarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 2 ay daha uzatılmasına karar verildi. Tüm dünyaya hayırlı olsun. Anlaşmanın tüm şartları yerine getirilerek bundan sonraki süreçte de devam etmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Ayrıca Rus dostlarımız, Mykolaiv ve Olvia Limanlarındaki Türk gemilerinin çıkışına da engel olmayacaklarını bildirdiler. Bunun için de kendilerine müteşekkiriz. İnşallah Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın önce kalıcı bir ateşkes, sonra da barışla sonuçlanacağı günleri de göreceğimizi ümit ediyoruz. Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin'e bu süreçteki çabalarımıza verdiği samimi destek için şükranlarımı sunuyorum. Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski'ye de yapıcı iş birliği için teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres'e de süreçteki gayretleri için teşekkür ediyorum. Küresel gıda tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesi, özellikle ihtiyaç sahibi ülkelerin tahıla ulaşımının kolaylaştırılması bakımından hayati öneme sahip bu kararın tüm taraflara hayırlı olmasını diliyorum."

Peki bu "Tahıl Koridoru" nedir?

Tahıl koridoru anlaşması, İstanbul'da yapılan toplantı ile 22 Temmuz Cuma günü Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalandı. Tahıl koridoru anlaşması ile, Rusya'nın Ukrayna tahıl gemilerinin Karadeniz limanlarından geçmesine izin vermesi ve gıda krizinin son bulması amaçlanıyor.

Tahıl koridoru anlaşması nasıl işleyecek?

Bugün gazetecilere bilgilendirme veren üst düzey BM yetkilileri, Ukrayna tahılını taşıyan gemilerin Odessa'nın iki limanından yola çıkıp, belirlenen koridoru kullanacağını; Karadeniz'den İstanbul Boğazı'nı kullanarak çıkacağını belirtti. Yetkililer, gemileri Ukraynalı pilotların yönlendireceğini ifade etti.

Yetkililer, anlaşma kapsamında İstanbul'da bir koordinasyon merkezi kurulacağını; bu merkezde Ukrayna ve Rus temsilcilerin yanı sıra ev sahibi Türkiye'nin de temsilcileri bulunacağını belirtti.

BM yetkilileri, gemilerin incelemesinin de bu Ortak Koordinasyon Merkezi tarafından yapılacağını bildirdi. Tahılların gemilere yüklenilmesini de BM ile birlikte Türkiye ile Ukrayna'nın denetleyeceği bildirildi. Verilen brifingde yetkililer, alınan önlemlerin ticari gemileri teşvik etmeye yeterli olacağını; amaçlarının limanlardaki gıda ürünlerini dünyanın geri kalanına ulaştırmak olduğunu ifade etti.

BM yetkilileri, anlaşmada tarafların limanlardan yola çıkarak Ukrayna karasularından çıkacak gemilere saldırı yapılmaması konusunda anlaştığını bildirdi.

Yetkililer, görüşmelerde Ukrayna'nın kara sularında daha fazla mayından arındırma çalışması yapılmamasına karar verildiğini; çünkü bu uygulamanın çok zaman alacağını belirtti.

"Türkiye, Türk boğazlarına giriş-çıkış öncesi tüm ticari gemilerin kontrolünü yapacak"

 İhraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Ukrayna’ya ait 3 liman üzerinden emniyetli bir şekilde denizden nakliyatının yapılması amaçlanıyor. Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından yapılacak sevkiyatı içeren mutabakatla ilk olarak BM ve tarafların belirlediği sayıda temsilci ile İstanbul’da Müşterek Koordinasyon Merkezi tesis edilmesi planlanıyor.