Türkiye, İsrail ile bütün ticari ilişkisini durdurarak ambargo uygulama kararı aldı.. İsrail medyası, kararın İsrail'deki birçok sektörü olumsuz etkileyeceğini özellikle de sanayiye ağır zararlar verebileceğini yazdı.

İsrail, Gazze'de katliam yapıyor..

Katiller ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırarak zorla aç ve susuz bıraktığı abluka altındaki Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarla masumları öldürüyor.

Dünyanın tepki gösterdiği İsrail, hiçbir ateşkese yanaşmazken bazı ambargolara da maruz kalıyor..

Türkiye İsrail'le ticareti durdurdu

Palandöken'de çığ düştü! Milli sporcu Emre Yazgan hayatını kaybetti Palandöken'de çığ düştü! Milli sporcu Emre Yazgan hayatını kaybetti

Daha önce ihracat kısıtlaması yapan Türkiye, dün bir adım daha atarak İsrail ile tüm ticaret ilişkilerini durdurma kararı aldı..

Ticaret Bakanlığı, bu ambargonun İsrail'in Gazze'ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardıma izin verinceye kadar kararlı bir şekilde devam edeceğini duyurdu.

Karar, bugün İsrail medyasında geniş yer edindi..

İsrail'de sanayi ve ticaret zarar görecek

İsrail'in Ynet gazetesi haberi "Türkiye'nin ekonomik boykotu kaldırma şartı: Gazze'de tam ateşkes" başlığıyla yayınlarken, haberde ambargonun ekonomik zarara dikkat çekildi.

Habere göre; tüm ticaretin durdurulması, Türkiye'den yılda yaklaşık beş milyar dolar tutarında ham madde ve mal ithalatı hacmiyle İsrail'de sanayi ve ticarete ciddi zarar verebilir.

Türkiye'den inşaat ham maddesi ihracatına yönelik daha önce ilan edilen ambargonun ötesinde, artık maden, makine, otomobil, enerji ürünleri, kauçuk, plastik, sağlık ürünleri ve tarım ithalatını da durdurmakla ilgili.

Karardan etkilenen sektörler

Globes gazetesi de kararın İsrail'deki sanayiyi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Habere göre en çok etkilenecek sektörler şu şekilde sıralandı;

*İthalat karışımı, metaller (% 27),

*Makine ve elektrikli ekipman (% 13),

*Plastik ve kauçuk (% 9),

*Taş, alçı, cam ve çimento (% 8),

*Geniş aletler ve otomobil parçaları (% 7) ve

* Mineraller (% 5).

Buna karşılık, ihracat karışımı kimyasal ürünler (% 44), metaller (% 14), plastik ve kauçuk (% 13), makine ve elektrikli teçhizat (% 10) içeriyordu.