‘Ekmek’ Türkiye’ye bağlanacak tartışmalarına
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı
Nazım Çavuşoğlu noktayı koydu:
“Üretimimize sahip çıktığımız tartışma kaldırmayacak kadar güçlüdür”
Pandemi, döviz krizi ile beraber temel gıda ekmeğe yapılan zamlar birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Tarım Bakanlığı yapılan zamlarla ekmeğe herkesin kolayca erişimi için ‘Un’ ithalatının önünü açma kararı almıştı.
Birçok kesim buna tepki verirken, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, süreci KIBRIS GERÇEK’e anlattı.
Çavuşoğlu, kurlardaki düşüşle beraber un fiyatlarında yüzde 20 bir düşüş olduğunu söyledi.
ÇAVUŞOĞLU: “AMACIMIZ HALKIN BESLENMESİNE KATKI SAĞLAMAK”
Nazım Çavuşoğlu, Başbakanının başkanlığında, sektörel temsilcilerle birlikte yapıldığını halkın beslenmesine katkı sağlamak adına Türkiye’den daha ucuza getirilmesi için birtakım görüşmeler yapıldığını kaydeden Çavuşoğlu, “Unun ülkemize gelmesi ekmek fiyatının en azından düşürülmesi veya kurlara göre artmaması noktasında buluşuldu. Bu prensipteki buluşmadan sonra un fabrikalarının un üretiminden vazgeçme tehdidini ortaya koymaları ve buna bağlı olarak başbakanın talimatı ile yaptığım görüşmelerde, bizde un üretiminin aksamamasına bağladık.”
“KURLARIN DÜŞMESİ İLE YENİ BİR SAYFA AÇILDI”
Kurlarda oluşan düşüşle beraber yeni bir sayfa açıldığını ifade eden Çavuşoğlu, yeni bir tartışma ortamının da beraber geldiğini söyledi. Hem fırıncılar hem uncularla görüşmeye devam ettiklerini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Kurun seyrinin nasıl ilerleyeceğine dair takibe ihtiyaç var. Sevindirici bir haberde kurların düşmesi ile beraber un fabrikaları un fiyatlarını aşağıya çekti yüzde 20 civarında. Türkiye ve buradaki un fiyatları nasıl seyredecek. Şu an da tartışılan konu, her isteyenin un getirebileceği noktasında bir açılım olduğu içi bunu denetlemenin olduğu da aşikârdır. Kur değerlerini takip edeceğiz.”
“TARİHİMİZİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Sektörlerle görüşmelerin devam edeceğinin altını çizen Nazım Çavuşoğlu, ekmek, un fiyatlarının hepsinin birlikte takip edileceğini hükümetin mutlaka sağlıklı karar üreteceğini kaydetti.
“Tek temennimiz insanlarımız ekmeğe erişimde sıkıntı yaşamasın” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, alım gücünün düştüğünü insanların beslenmek için ekmeğe erişimde bile ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Hükümetin başka hiçbir maksadı olmadığının da altını çizen Çavuşoğlu, “Ne yerli üretimi bitirmek gibi ne fırıncıları gibi bitirmek bir niyetimiz yok. Herhangi bir kişinin isteği doğrultusunda değil sektörden gelen talep edilmesi ile ilgili yaptığımız görüşmelerdir. Bazı uncular bunu farklı algıya bilir tarihi değirmen ve fabrikalarımızı yaşatmak isteriz bunun bedeli maksadını aşacak şekilde halka ödettirilemeden olmalı ve toplumun canını yakmamalı. Kendi üretimimize ne kadar sahip çıktığımız tartışma kaldırmayacak kadar güçlüdür. Bu duruşumuz geçmişten bugüne kişilere kulak verip karar değiştirdiğimiz görülmedi.”
,