KIBRIS

Uzmanlar, "Kıbrıs'ta çözümsüzlük, ekonomik boyutta sürdürülemez"

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) tarafından düzenlenen “Kıbrıs’ta Çözüm Ekseninde Ekonomi” panelinde, ekonominin çözüm sürecine olan etkileri masaya yatırıldı.

Panelde konuşan uzmanlar, Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün hem sosyal hem de ekonomik boyutta sürdürülemez olduğuna dikkat çekti.

TOKAR: DIŞ YARDIMLARIN ETKİNLİĞİ KURUMSAL YAPIYA BAĞLI

Ekonomist Berkan Tokar, panelde yaptığı sunumda sermaye eksikliği yaşayan ülkelerin dış yardımlara ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, bu yardımların istihdam ve kalkınma üzerindeki etkilerini anlattı. Tokar, dış yardımların başarıya ulaşabilmesi için kurumsal kapasitenin artırılması gerektiğinin altını çizdi.

HAMİT: İKİ TOPLUMLU İŞ BİRLİKLERİ ÇÖZÜME DESTEK OLABİLİR

Mertkan Hamit ise AB Merkez Bankası eski başkanı Draghi’nin Avrupa’nın rekabet gücü üzerine hazırladığı raporu temel alarak, Kıbrıs’taki enerji ve inovasyon eksikliklerini dile getirdi. Hamit, iki toplum arasında yapılacak enerji iş birliklerinin çözüm sürecine katkı sağlayabileceğini söyledi.

BORMAN: KÜRESEL SÜREÇLER EKONOMİYİ YAKINDAN ETKİLİYOR

Uluslararası İlişkiler Uzmanı İpek Borman, küresel siyasal, ekonomik ve sosyal süreçlerin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirtti. Borman, Kıbrıs’taki çözüm sürecine bu kesişim noktalarından bakılması gerektiğini savundu.

ARISAL: ÇÖZÜMSÜZLÜK EKONOMİK ENTEGRASYONU ENGELLİYOR

Ekonomik ve Sosyal Politikalar Uzmanı İzge Arısal, uluslararası ticaret ve Avrupa Birliği’ne entegrasyonun yönetişim kalitesini artırdığını vurguladı. Arısal, çözüm sağlanamamasının Kıbrıs Türk ekonomisi üzerinde geri döndürülemez etkiler yarattığını ifade etti.

BESİM: MEVCUT DURUM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Ekonomist Mustafa Besim, Kıbrıs’taki mevcut siyasi durumun sürdürülemez olduğunu ve çözümün getireceği ekonomik kazançları rakamlarla ortaya koydu. Besim, Kıbrıs Türk toplumunun daha dinamik bir ekonomi yaratabilmesi için çözüme ihtiyaç duyduğunu belirtti.