Meclis Başkanı Töre, Azerbaycan Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İbrahimli ile bir araya geldi Meclis Başkanı Töre, Azerbaycan Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İbrahimli ile bir araya geldi

“YABANCILARIN KKTC’DE MAL ALIMLARI İLE İLGİLİ KONU GÜNDEM OLMAYA DEVAM EDİYOR”

KKTC’deki yabancıların mal edinmeleri konusu,son günlerde Kıbrıslı Türk Avukat Akan Kürşat’ın “Kıbrıslı Rum mallarının satışına aracılık” yaptığı iddiası ile yurt dışında tutuklanması sonrasında kamuoyu gündeminde farklı açılardan yer almaya devam ediyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Xenides-Arestis v. Turkey davasında vermiş olduğu hükümler uyarınca, Taşınmaz Mal Yasası (67/2005 sayılı Yasa) tahtında kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu, KKTC’de bulunan Rum malları ile ilgili talepler için etkin bir iç hukuk yolu olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kabul görmektedir. Özellikle Taşınmaz Mal Komisyonu’nun güçlendirilmesi üzerinden çeşitli fikirlerin ve değerlendirmelerin yapıldığı bir süreç yaşıyoruz.

“ÜLKE GELECEĞİ AÇISINDAN ORTAYA KONAN DOĞRU VİZYONA VE ATILAN DOĞRU ADIMLARA SAHİP ÇIKILMASI ÖNEMLİ”

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun güçlendirilmesi ve tazmin amaçlı bir fon oluşturulması adına hükümet geçmiş dönemde önemli bir adım atılmıştı. Başbakan Ünal Üstel’in başkanlığında Ziya Öztürkler’in İçişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde 10 Şubat 2023 tarihinde Yabancıların Taşınmaz Mal alımlarında ödedikleri tapu harçları %6’dan %12’ye çıkarılmış ve bu düzenleme ile Taşınmaz Mal Komisyonu için ilk kez bir fon ayrılmıştı.

Bu hususta atılan adımlar hem uluslararası arenada Kıbrıs Türkü’ne yönelik haksız Rum politikalarının önüne geçmek, hem de ülkede yabancıların mal alımlarından elde edilecek gelirle de toplumsal ihtiyaçlara yönelik planlamanın sağlanması için önemli bir vizyon oluşturmuştu.

O günlerde basına yaptığı açıklamalarda; yaşanan olaylara göre değil, olgulara göre hareket edilmesinin gerekliliğine inanan bir anlayışla hareket ettiklerini ifade eden Öztürkler, gelecekte karşılaşılacak sıkıntıların aşılmasında, toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında ve devlet olarak planlama alanlarına kaynak yaratılmasında ortaya bu yönde vizyon koyulmasının gerekli ve önemli olduğuna vurgu yapmaktaydı.

Uzmanlar tarafından da yapılan değerlendirmelerde, KKTC’de yabancıların mal alımları konusunda gerekli tedbirlerin alınması ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalışmalarının desteklenmesi ülke geleceği açısından çok önemli görülmektedir.

Kamuoyunda halen Yabancıların Mal Alımlarının kontrol edilmesi ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nun güçlendirilmesi konuları tartışılmaya devam ederken ülke geleceği açısından ortaya konan doğru vizyon ve atılan doğru adımlara da sahip çıkılmasının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Editör: Umut Çengi