Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bazı yasa tasarıları görüşüldü.
Organize Sanayi Bölgeleri Yasa Tasarısı, oybirliğiyle onaylandı.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı
UBP Milletvekili Resmiye Canaltay tasarıya ilişkin raporu okudu.
Yasanın 2011’den beri tartışılan bir yasa olduğunu, yaz döneminde çalışarak muhalefetle birlikte komitede yasayı uyum içinde geçirdiklerini söyleyen Canaltay, ilgili bakan ve CTP Genel Başkanı Erhürman’a teşekkür etti.
-Toros
CTP Milletvekili
Fikri Toros, yasa tasarısının üretimi teşvik etme, ihracatı artırma hedefine yönelik olduğunu söyledi.
Toros, ithalat ve ihracat oranlarında artış hedeflenmesi gerektiğini söyleyerek, kalkınmanın sağlanması için kalıcı devlet politikalarına bağlı kalınması gerektiğini belirtti.
Toros, siyasi istikrar ve toplumsal kabulün önemine işaret ederek, öz varlıkların yatırıma dönüştürülmesi gerektiğini, ekonomik kalkınmanın dışarıya bağımlılığı asgariye indirmekle mümkün olabileceğini söyledi.
Toros, siyasi istikrarsızlığın yarattığı sorunlara işaret ederek, iş insanlarının uzun vadeli yerine kısa vadeli yatırım eğilimlerine girdiğini belirtti.
Sürdürülebilir kalkınma için yabancı sermaye desteğine ihtiyaç duyulduğunu, siyasi istikrarsızlığın yoğun olduğu bir vizyonun iktidarda olduğunu, bunun yabancı yatırımcıyı engellediğini savunan Toros, yatırımların yetersiz kaldığını söyledi.
Sanayi bölgelerinin, sadece sanayi alanında değil ticaret, finans ve diğer hizmetler gibi farklı alanlarda mal ve hizmet üreten bölgeler olduğunu dile getiren Toros, tasarının yapılan uygulamalardaki eksiklikleri ortadan kaldırmak amacında olduğunu belirtti.
Toros, yeni yasanın bölgelerin kurulması, idaresi, bölgelerden parsel ve tesis kiralaması, özel sanayi bölgelerinin kurulması gibi maddeler içerdiğini ifade etti.
Tasarının, hükümet ve muhalefet işbirliğinin başarılı bir çalışması sonucu komiteden geçtiğini dile getiren Toros, yeni yasayla komisyon oluşturulacağını söyledi.
Toros, organize sanayi bölgelerinin yönetim biçimlerine değişiklik getirildiğini, yeni yasada genel idarenin Sanayi Dairesi tarafından yürütüleceğinin yer aldığını kaydetti.
Konuşmasında Organize Sanayi Bölgesi Komisyonunun görevlerine de değinen Toros, tüzüklerde yer alması gereken unsurlardan da bahsetti.
-Baybars
Halkın Partisi Milletvekili Ayşegül Baybars, tasarının toplumun yıllardır beklediği bir yasa tasarısı olduğunu ancak eksiklikler içerdiğini söyledi.
Baybars, sanayi sektörünün ekonominin kalkınması için önemli olduğunu söyleyerek, üretim gücü ve kapasitesi yüksek bir sektörü canlandırmak, sinerji oluşturulması için organize sanayi bölgesi oluşturmanın önemli olduğunu belirtti.
Sanayi bölgelerinin altyapı yetersizliği, çevre kirliliği ve devlete ait arazilerin kiralanması noktasında sanayi dışı kiralamalar yapılması, denetim ve yetki gibi sorunları bulunduğunu dile getiren Baybars, bu sorunların çözümü noktasında Sanayi Dairesinin etkili olamadığını savundu.
Baybars, kiralamalarda keyfiliğin bir noktaya kadar engelleneceğini ancak kriterler noktasında eksiklikler bulunduğunu ileri sürdü.
Baybars, yasa tasarısının sanayicinin ihtiyaçlarını karşılayamayacak nitelikte olduğunu savundu.
Tasarıda özel sanayi bölgesi ilanıyla ilgili kriter bulunmadığını söyleyen Baybars, belli özellikli sanayi dallarına izin verilecekse tanımlama yapılması gerektiğini ancak bunun yapılmadığı eleştirisinde bulundu.
Tasarıdaki en olumlu konunun bölge kurulları ve bölge komisyonu kurulması olduğunu ifade eden Baybars, komisyonun bütçesine ilişkin eleştiriler de yaptı.
İmar Planlarına değinilmemesini eleştiren Baybars, yasanın aceleye geldiğini savundu.
-
Barçın
CTP Milletvekili
Devrim Barçın, sanayi üretim noktasının konuşurken bağlantılı olduğunu, yasaları yapmanın asli görev olduğunu ama önemli olanın yasaların uygulanması olduğunu söyledi.
Mevcut yapıyı ileriye taşıyacak bir yasa tasarısı olduğunu dile getiren Barçın, zamlara değindi.
Barçın, yasalar uygulanmadığından vatandaşın zamlardan ötürü sıkıntı yaşadığını, hükümetin ise hiçbir şey yapmadığını savundu.
1977’de çıkarılan Mal ve Hizmetler Yasası tahtında hükümetin denetimli mal emri çıkarma hakkı bulunduğunu söyleyen Barçın, Bakanlar Kurulu’nda bu malları belirleyeceğini, azami kar yüzdeliğinin de Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından belirlenebileceğini belirtti.
Barçın, denetimli mal ilan edilmezse, kimsenin denetim yapamayacağını söyledi.
Barçın, bakan ve Bakalar Kurulu’na, temel tüketim maddelerini Bakanlar Kurulu’nda denetimli mal ilan edip azami kar marjı belirlemesi çağrısında bulunarak, Güney Kıbrıs ve Avrupa Birliği’nin bunu yaptığını belirtti.
-Amcaoğlu
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, yasa tasarısının ortak aklın ürünü olduğunu, muhalefet, sivil toplum örgütleri gayretleri ile çıkarıldığını söyledi.
Yasa tasarısını tam okumadan eleştirenler bulunduğunu dile getiren Amcaoğlu, organize sanayi bölgelerinde kiralamaların komisyon tarafından karar üretildikten sonra yapılacağını söyledi.
Tasarının üretim yapacak kişilere, standartlar belirlenerek kiralamalar yapılacak düzenlemeler içerdiğini söyleyen Amcaoğlu, altyapıya yönelik finansman kaynaklarının genel bütçede yer alacağını belirtti.
Amcaoğlu, katkı koyanlara teşekkür etti.
Daha sonra tasarının madde madde görüşülmesine geçilerek, maddeler oybirliğiyle kabul edildi.