Yeni Merkezi Cezaevi bitmesine rağmen geçiş için bir adım atılmadı, mahkûm ve tutuklular hala kötü koşullarda yaşamaya devam ediyor
595 MAHKUM VE TUTUKLU
GÖRÜŞ GÜNÜNÜ BEKLİYOR
İnşaat çalışmaları 2018 yılında başlayan Yeni Merkezi Cezaevi bitmesine rağmen bir türlü taşınma yapılamadı. Yıllardır kapasitesi ve fiziki yapısı tartışılan Merkezi Cezaevi yükünü taşıyamaz duruma gelirken, aylardır pandemi ile de mücadele veriyor.
Bulaşıcı Üst Kurulu önerileri ile aylar önce tedbir amaçlı ziyarete kapılarını kapatan Merkezi Cezaevinde 595 mahkûm ve tutuklu var.
595 mahkûm ve tutuklunun sadece 189’nun üçüncü ülke vatandaşı olması dikkat çekti.
Aylardır ailelerini ve sevdiklerini görmek için bekleyen mahkûm ve tutukluların 206’sı 14-15 ve 16 Şubat tarihlerinde Skyp üzerinden özlem giderdi.
MAHKUM VE TUTUKLU SAYISINDA AZALMA YOK…
KTAMS Başkanı Güven
Bengihan mevcut cezaevi ile ilgili KIBRIS GERÇEK’e bilgi verdi. Başkan Güven Bengihan, Merkezi Cezaevinde 595 mahkum ve tutuklunun olduğunu bunların 563’nün erkek, 32’sinin kadın olduğunu söyledi.
Bengihan ayrıca, uyrukların dağılımına da dikkati çekerek cezaevinde 141 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 179 KKTC, 86 çift uyruklu ve 189 üçüncü dünya ülkesi vatandaşı olduğunu ifade etti.
AYLARDIR GÖRÜŞ YOK…
Pandeminin de cezaevine sıçraması ile Merkezi Cezaevinin görüşe kapatıldığını ifade eden Bengihan, şu an 6 kişinin tedavisinin karantina otelinde sürdüğünü kaydetti.
Cezaevinde yaşanan salgın nedeniyle görüşlerin hala kapalı olduğuna dikkati çeken Bengihan, idarenin 14-15 ve 16 Şubat tarihlerinde 206 mahkûm ve tutukluyu SKYP üzerinden yakınları ile görüştürdüğünü kaydetti.
BENGİHAN: “YENİ CEZAEVİ İÇİN UZMANLAR GELECEK”
117 Milyon Türk Lirasına mal olan 725 kişilik Yeni Cezaevine geçiş için Türkiye’den henüz uzmanların gelip inceleme yapmadığına vurgu yapan Bengihan, herhangi bir düzenleme yapılmadığını Teşkilat Yasasının gündemde olduğunu ancak seçimlerle birlikte iptal olduğunu söyledi.
Yeni Teşkilat Yasasının yürürlüğe girmeden, personel sayısı arttırılmadan Yeni Cezaevine geçmenin mümkün olmadığının altını çizen Güven Bengihan, su motorlarının da bozuk olduğuna işaret etti.
“ÇALIŞANLAR YIPRANDI”
Pandemi sonrası cezaevinde sağlık sorunu yaşayan mahkûm ve tutukluların bazılarının ameliyat nedeniyle, bazılarının pandemi otellerinde olduğunu kaydeden Bengihan, az personelle gardiyanların çalıştığını ancak bu süreçte çok yıprandıklarını kaydetti.
KTAMS olarak cezaevi çalışanlarının özlük hakları için mücadelelerinin devam edeceğini, mahkûm ve tutukluların insanlık onuruna yakışır bir yerde yaşamaları için de mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.