Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, Turgut Muslu ve Tekin Arhun’un, resmi evrakta sahteleme ve sahtelenmiş resmi evrağı KKTC Mahkemesi’nde tedavüle sürmek dahil toplam 23 suçlama ile yargılandığı davanın 4 Haziran tarihindeki duruşmasında, Başsavcılığın son tanığı dinlendi.

Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz Mahkeme huzuruna Başsavcı Yardımcısı Ahmet Varol’u tanık olarak çıkarttı. Bazı savcı ve avukatların da duruşmayı izlemeye geldiği görüldü.

 

Eski savcı Ergül Kızılokgil’in tasarrufundaki dosyanın akıbetinin kamuoyunda sorgulanması üzerine dosya kırmızı bir klasörden tekrar çıkarıldı

Tanık Ahmet Varol, 2014’te Polis’in soruşturmasını tamamlayıp dosyayı Başsavcılığa gönderdiğini, dosyanın akıbetinin ne olduğunun kamuoyunda konuşulmaya ve sorgulanmaya başlanması üzerine soruşturma dosyasını kırmızı bir klasörden ve arşivden çıkardıklarını açıkladı.

Varol, avukat Serhan Çınar’ın sorgusunda, dosyanın Polis Genel Müdürlüğü’nden çıkış tarihinin 3 Kasım 2014 olduğunu, Savcılığa gelen ve çıkan evrakların tarihleriyle imza karşılığı kayıt altına alındığını belirtti.

CTK numarası 172-2014 olan dosyanın, Başsavcılık’tan 27 Ekim 2017’de evrak çıkış tarihine sahip olduğunu kaydeden Varol, dosyanın başından savcı Ergül Kızılokgil’in imzasıyla işleme girdiğini, sonra kendi tasarrufuna geçtiğini ifade etti.

Avukat Serhan Çınar savcı Ergül Kızılokgil’in soruşturma dosyası üzerinde hiçbir işlem yapmadığını iddia etti

Larnaka şehitleri anıldı Larnaka şehitleri anıldı

Avukat Çınar’ın Ergül Kızılokgil’in dosya üzerinde hiçbir işlem yapmadığı iddiasına ‘onu bilemem’ yanıtını veren Ahmet Varol, Kızılokgil’in işlem yapmış olsaydı dosya içerisinde görülmesi gerektiği ve iş cetvelinde Kızılokgil’in talimatı olmadığı savlarına karşılık, 'bunun için tafsilatlı Polis raporlarına bakılması gerektiği' yanıtını verdi.

Ahmet Varol: ‘Dosyanın 2017’de PGM’ye gidip gitmediğinin PGM eski müdürü Pervin Gürler’den öğrenilmesi gerek’

Varol, dosyanın eski Başsavcı Aşkan İlgen tarafından onaylanmış olarak 27 Ekim 2017’de evrak çıkışının yapıldığını, dosyanın PGM’ye gidip gitmediğini PGM eski müdürü Pervin Gürler’den öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Tanık, her şeyin Polis iş cetveline yazılması gereği gibi bir şey olmadığını ifade etti.

2019’da savcı Ergül Kızılokgil’in izahatı ile dosya Ahmet Varol’a geçmiş

Ahmet Varol, 2019’da Ergül Kızılokgil’in üzerinde izahat yaptıktan sonra dosyayı kendisine verdiğini, kendi el yazısı ile dosya hakkında notlar aldığını, sahtelendiği ileri sürülen rapor dışında diğer EBİ raporlarına bakıp bakmadığını ise hatırlamadığını ifade etti.

Tanık Varol, soruşturmasında 151 belge toplandığını, sanık 2 Tekin Arhun'un filan yerde görülerek sahteleme yaptığına yönelik bir şahadet olmadığını ancak çevre şahadetleriyle bir kanaat oluştuğunu, Başsavcıya bu kanaati aktardığını ve Başsavcının onayı ile davanın açıldığını belirtti.

Bu suçun işlenmesinin mümkün olup olmadığına ‘demek ki mümkünmüş’ yanıtını veren tanık Varol, ithamnamede Ergül Kızılokgil’in imzası olduğunu ancak Kızılokgil’den sonra kendisinin soruşturmayı yaptığını kaydetti.

Avukat Serhan Çınar’ın dava başlamadan önce EBİ’den raporları istediklerini ancak tüm raporların Polis tarafından alındığını öğrendiklerini ifade etmesine, Başsavcılığı davada temsil eden Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz itiraz etti ve 19 Aralık 2022’de bu belgeleri savunmaya verdiklerini hatırlattı. Savunmanın 14 ay belgeleri incelediğini, hak mağduriyeti olmadığını söyleyen İldeniz, ‘ben size zamanında verdim’ dedi. 

Başsavcılığın son tanığı Varol’un ardından davaya bugün saat 11:00’de savunmanın tanıklarının dinlenmesi ile devam edilecek ve duruşmada sanık 1 Bora Turgut Muslu ve sanık 2 Tekin Arhun şahadet verecek.