Yılmaz toplantının, KKTC’nin elektrik sorunlarının kısa, orta ve uzun vadeli çözümlerine yönelik bir yol haritası oluşturulması açısından önemli olduğunu belirtti. Türkiye Enerji Bakanlığı ve ilgili ekiplerin, KKTC'deki muhataplarıyla birlikte kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiğini ve bu çalışmaların sonuçlarının değerlendirildiğini aktardı. Yılmaz, kablolu elektrik projesi gibi büyük ölçekli projelerin hukuki ve uluslararası boyutlarına da değinerek, bu projelerin zaman alacağını fakat Türkiye'nin bu konuda kararlı olduğunu belirtti.

“KKTC’YE 2022 YILINDAN BU GÜNE TOPLAMDA 17,26 MİLYON EURO’LUK ENERJİ YATIRIMI”

Yılmaz, “2022 yılından bu yana yaklaşık 12 milyon Euro değerinde bir sözleşme imzaladık. Böyle bir destek söz konusu. Toplamda 125 megavat kapasiteli 5 mobiltraider elektrik santralinin KKTC’de tesis edilmesi de bu çerçevede kararlaştırılmıştır. Bunlar 4’ü hali hazırda işletimdedir. 1 santralin ise taşıma süreci devam etmektedir. Bu santralin de hafta sonu işletime gireceğini düşünüyoruz. Ayrıca ilave enerji ihtiyaçlarını karşılamaya da hazırız. 2022 yılından bugüne yatırım bedeli 5,26 milyon Euro olan çalışmalar sürdürüldü. Toplamda 17,26 milyon Euro EÜAŞ’ın bu kapsamda gerçekleştirdiği yatırımı oldu.” dedi.

Yılmaz, elektrik konusunda sadece kablo projesine odaklanmanın yeterli olmadığını belirterek, doğal gaz, termik santraller ve yenilenebilir enerji kaynaklarının (güneş ve rüzgar) da planlamaya dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, enerji verimliliği konusuna da dikkat çekerek, hem işletmelerin hem de tüketicilerin daha az fatura ödemesi ve elektrik sisteminin daha etkili çalışması için enerjiyi verimli kullanmanın önemine vurgu yaptı. Yılmaz, bu konuda farkındalık yaratacak yaklaşımların geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

"İLİŞKİLERİMİZE ZARAR VERMEYE ÇALIŞANLARA İTİBAR ETMEYİN"

Yılmaz, Türkiye ve KKTC arasında zaman zaman yabancı kuruluşların yönlendirmesiyle farklı yönlere çekilmek istenen konular olduğunu ve bu girişimlerin ilişkileri zedelemeye yönelik olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Ne Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ne de KKTC vatandaşlarının bu tür girişimlere itibar edeceğine inanıyorum,” dedi.

"İKİ DEVLET GERÇEĞİNİ GÖREN ÇÖZÜM ŞART"

Yılmaz, Kıbrıs sorununun çözümüne dair de önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Tatar’ın Kıbrıs’ta gerçekleri esas alan bir politik duruş sergilediğini ve Türkiye’nin de bu duruşu bütünüyle desteklediğini belirten Yılmaz, "Bir çözüm olacaksa, bu adadaki iki devlet gerçeğini gören bir çözüm olmak durumundadır," dedi. Ayrıca, adada barış ve huzur ortamının 50 yıldır devam ettiğini ve bunun da 50 yıl önce yapılan Barış Harekatı sayesinde olduğunu vurguladı.

“EKONOMİK VE MALİ İŞBİRLİĞİ İLERLİYOR”

Yılmaz, sadece enerji konularında değil, ekonomik ve mali işbirliği alanında da geniş bir paket yürürlüğe girdiğini ve ilk kaynak aktarımlarının yeni paketin bir parçası olarak gerçekleştirildiğini söyledi. KKTC’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olmanın, halkın refah seviyesini artırmanın ve daha rekabetçi bir ekonomi oluşturmanın öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

Türk-Bir: Şehitlerimize Minnet Borçluyuz Türk-Bir: Şehitlerimize Minnet Borçluyuz

GELECEĞE DÖNÜK HEDEFLER: TEKNOLOJİK VE DİJİTAL AÇILIMLAR

Konuşmasında geleceğe yönelik hedeflerden de bahseden Yılmaz, KKTC’nin dijitalleşme, yapay zeka ve diğer teknolojik gelişmelerle dünyaya açılmasının önemine değindi. Bu açılımların, izolasyonlara karşı da önemli bir cevap oluşturacağına inandığını belirtti. Yılmaz, “Hep birlikte daha güçlü bir geleceği inşa edeceğiz,” diyerek Türkiye ve KKTC’nin birlikte atacağı adımların altını çizdi.

YILMAZ'DAN GÜÇLÜ MESAJ: “KIBRIS TÜRK HALKI İLE HER ZAMAN BİR ARADAYIZ”

Yılmaz, konuşmasını Türkiye'nin her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu belirterek sonlandırdı. "Sevinçte, tasada, kıvançta her zaman Kıbrıs Türk halkıyla bir arada olacağız," dedi ve Türkiye-KKTC ilişkilerinin her zamankinden daha güçlü olduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE'NİN İSTİKRARI KKTC'NİN DE İSTİKARINA KATKI SUNACAKTIR"

Cevdet Yılmaz, Türkiye ve KKTC arasındaki ekonomik ve mali işbirliğinin güçlü bir şekilde sürdüğünü vurguladı. Yeni ekonomik paketin yürürlüğe girdiğini ve ilk kaynak aktarımlarının yapıldığını belirten Yılmaz, Kuzey Kıbrıs’ın dijitalleşme, yapay zeka ve teknolojik gelişmelere daha fazla odaklanarak dünyaya açılacağını ifade etti.

Yılmaz, Türkiye’nin yeni Orta Vadeli Programı (OVP) ile Türkiye ve KKTC ekonomilerinin istikrarının sağlanacağına, enflasyonun düşeceğine ve risklerin azalacağına dikkat çekerek, “Türkiye’nin istikrarı, KKTC’nin de istikrarına katkı sunacaktır,” dedi.