Avrupa piyasaları Pazartesi günü, İngiltere'nin FTSE 100 endeksinin yaklaşık yüzde 0,9 ve STOXX 60 endeksinin yüzde 1,3 yükselmesiyle haftaya iyimser başladı.
Almanya'nın DAX endeksi gün içinde yüzde 3 civarında yükselirken, Fransa'nın CAC 40 endeksi öğleden sonra yüzde 1,6 civarında artış gösterdi.
Artış, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'e arasında Cuma günü Oval Ofis'te yaşanan hararetli tartışmanın ardından geldi.
ABD lideri savaşın bir an önce sona ermesi için bastırırken, Zelenskiy ABD'nin güvenlik garantileri olmadan yapılacak bir ateşkesin ülkesini savunmasız bırakacağından korkuyor.
Bu tartışma nedeniyle iki ülke arasında yapılması planlanan nadir toprak elementleri anlaşması şimdilik rafa kaldırılırken, ABD'nin Rusya ile savaşında Ukrayna'ya yardım etmeye devam etme niyeti konusunda da şüphe uyandırdı.
Zelenskiy'ye, "Ya bir anlaşma yaparsınız ya da biz yokuz," diyen Trump, Ukrayna'nın ABD'nin sarsılmaz desteğine güvenemeyeceğini açıkça ortaya koydu.
Trump Cuma günü sahibi olduğu Truth Social adlı platform üzerinde yaptığı bir paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin ABD'nin dahil olacağı bir barışa hazır olmadığını fark ettim. Çünkü bizim dahil olmamızın müzakerelerde kendisine büyük bir avantaj sağlayacağını düşünüyor ama ben avantaj istemiyorum, barış istiyorum. ABD'nin değerli Oval Ofisi'ne saygısızlık etti. Barış için hazır olduğunda geri gelebilir."
Avrupa'dan Ukrayna'ya destek
Oval Ofis'teki hararetli görüşmenin ardından Avrupalı liderler Pazar günü Londra'da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer liderliğinde bir zirve gerçekleştirdi.
Starmer, Avrupa'nın Ukrayna'daki savunma harcamalarıyla ilgili olarak "ağır yükü" üstlenmesi gerektiğini söyledi ve "güçlü ABD desteği" çağrısında bulundu.
Avrupa'nın askeri harcamalarını artırmaya yöneleceği beklentisi yatırımcıları savunma hisselerine yönlendirdi.
Fransız havacılık ve savunma şirketi Thales'in hisseleri Pazartesi öğleden sonra yüzde 15 yükselirken, Dassault Aviation SA yüzde 16,7 artış gösterdi.
İtalyan havacılık ve savunma şirketi Leonardo'nun hisseleri de Pazartesi öğleden sonra Milano Borsası'nda yüzde 14,9 yükselirken, Alman Rheinmetall AG de aynı dönemde yüzde 14,4 artış gösterdi.
Avrupa tahvil getirileri de Pazartesi günü savunma harcamalarının artışı ve enflasyonda beklenenden daha az dramatik bir düşüş beklentisiyle yükseldi.
Gösterge 10 yıllık Alman Bund'u Pazartesi öğleden sonra yaklaşık 0,13 puan artışla yüzde 2,5 seviyesine tırmandı.
Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon Şubat ayında yüzde 2,5'ten yüzde 2,4'e gerileyerek yüzde 2,3'lük beklentinin üzerinde gerçekleşti.