LTB Başkanı Mehmet Harmancı, geçtiğimiz yaz çıkan büyük orman yangınlarına dikkatleri çekerek afet yönetim planının önemini ifade etti. Harmancı, "Acilen afet yönetim planına ihtiyaç var" dedi.
LTB Başkanı Harmancı, Türkiye’deki deprem sonrası oluşan ve yaşanan travmanın geride bırakılıp sonrasında ne yapılması gerektiğine ilişkin uğraşlar verdiklerini ifade etti. Harmancı, LTB içindeki odalar ile birlikte bir çok bölgede bina
konut gibi yerleşim yerlerini denetimden geçirmeye başlayarak bir yol haritası hazırladıklarını ve bunu aslında 2013 yılına dayandığına dikkatleri çekti. “Burada hedef binaların kontrolsüz olmamasıydı” diyen Harmancı, bina başlangıcında mutlaka belediyenin veya müellifin, bina sahibinin ve binayı yapacak olan mimar veya mühendisin orda bulunması gerektiğini kaydetti. Harmancı, bu konuda uzun süre yalnız kaldıklarını ve bu şartları yerine getiren tek belediye olmanın kendilerini çok yalnızlaştırdığını dile getirdi.
“7-11 MART ARASINDA İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE GÖRÜŞME KOORDİNE ETTİK” Surlariçi ve Surlardışı’nda çok risk teşkil eden bina olduğunu kaydeden Harmancı, “7-11 Mart arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşme koordine ettik” dedi. Bir ekibin İstanbul’a giderek yapı denetimlerini inceleyeceklerini ifade eden Harmancı, “Mağusa Belediyesi’nden de 2 personel gidecek, İnşaat Mühendisleri Odası’da 2 gözlemci yollayacak” şeklinde konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamaoğlu ile yaptıkları görüşmeye dikkatleri çeken Harmancı, “Görüşme ivedi olarak teçhizata ihtiyaç duyduğumuzu ortaya çıkardı” dedi.
“GÖZ İLE KONTROL İLE TEÇHİZATLA YAPILAN KONTROL ARASINDA ÇOK FARK VAR” Göz ile kontrol yapıldığını ancak, teçhizat ile denetim yapmanın çok daha farklı olacağına değinen Harmancı, “Umarım alırız ve daha teknik anlamda çalışmalar yaparız” ifadelerini kullandı.
“BİNALARIN YIKILMASI GEREKİRSE MERKEZİ HÜKÜMET NE YAPACAK?” Gerekli denetimler yapıldıktan sonra hükümetin konu ile ilgili tutumunun da çok önemli olduğundan bahseden Harmancı, “Binaların yıkılması gerekirse merkezi hükümet ne yapacak?” sorusunu sordu. “Devletin bizden talep ettiği kamu kurumlarında ve okullarda erken denetime başlanmasıydı” diyen Harmancı, bu desteği vereceklerini söyledi.
“BİR EYLEM PLANINA İHTİYAÇ VAR” KKTC olarak bir eylem planına da ihtiyaç olduğunu kaydeden Harmancı, kendilerine teçhizat gerektiğini söylediklerini ifade etti. Harmancı, “Onlarında aklına yatmış görünüyordu” dedi.
“ZEMİNSEL SIKINTILAR RİSK TEŞKİL EDİYOR” Harmancı, zeminsel sıkıntıların risk teşkil ettiğinin örneğinin Hatay’da da görüldüğünü dile getiren Harmancı, “Bunların hepsi bizim ülkemiz koşularına göre yeniden değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.
“ACİLEN AFET YÖNETİM PLANINA İHTİYAÇ VAR” Acilen afet yönetim planına ihtiyaç olduğunun altını çizen Harmancı, “Bu planın olmadığını yangınlarda da gördük” dedi. Deprem meselesinin çok daha ağır ve yaralayıcı olduğunu da dile getiren Harmancı, “Şuan bunlar daha baskı ile konuşuluyor... Bu konu ile ilgili yerel yönetimler ile istişare edilmeli” ifadelerini kullandı.