Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Ahmet Tuğcu, KIB-TEK yönetimine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Tuğcu, kurumun en düşük maliyetle üretim yapan dizel santrallerinin devre dışı bırakıldığını, yerine daha pahalı seçeneklerin tercih edilmesinin hem tüketicilere hem de ülke ekonomisine ağır bir yük bindirdiğini ifade etti.
Tuğcu'nun verdiği bilgilere göre, Temmuz 2024 itibarıyla KIB-TEK’e ait dizel santraller, 11,83 cent/kWs ile en ucuz üretimi sağlarken, AKSA dizel santralleri 15,79 cent/kWs, Türkiye’den kiralanan mobil santraller 22,6 cent/kWs ve Güney Kıbrıs’tan alınan elektrik 44 cent/kWs maliyetle çalışıyor. Ancak mevcut yönetim, en ucuz olan KIB-TEK dizel santrallerinin üretimdeki payını düşürerek, yüksek maliyetli alternatiflere yöneldi.
"MİLYON DOLARLIK ZARAR"
Tuğcu, bu yönetim tercihlerinin KIB-TEK’in yıllık maliyetini milyonlarca dolar artırdığını vurguladı. 2020-2023 yılları arasında yapılan hesaplamalara göre, tüketiciler bu yanlış yönetim kararları nedeniyle toplamda 73.232.000 ABD Doları fazla fatura ödedi. İçinde bulunduğumuz yılın zararının ise 2023 yılı zararını katlayacağı öngörülüyor.
"YATIRIM YAPILMAYAN SANTRALLER, KÖTÜ YÖNETİMİN KURBANI"
Tuğcu, KIB-TEK dizel santrallerine yönelik gerekli yatırımların yapılmaması ve periyodik bakımların ihmal edilmesi nedeniyle santrallerin devre dışı kaldığını belirtti. Bu durumun, daha pahalı üretim yöntemlerine yönelime sebep olduğunu söyleyen Tuğcu, “İyi bir KIB-TEK yönetimi, bu santralleri tam kapasiteyle çalıştıracak şekilde hazır tutar ve gerekli yatırım kararlarını zamanında alırdı” dedi.
"HALKIN YARARINA ÖZERK KIB-TEK MÜCADELESİ"
Ahmet Tuğcu, halkın yararına özerk bir KIB-TEK için mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, “Aynı yolu iki kez yürüyerek farklı yere varmak mümkün değil. Bu nedenle, KIB-TEK’in mevcut yönetim anlayışının değişmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Tuğcu, doğru bir yönetim anlayışıyla, kurumun en ucuz üretim maliyetine sahip santrallerinin tam kapasiteyle çalıştırılması gerektiğini savundu.