"HÜKÜMET VE BAKANLIK, SAĞDUYULU BİR YAKLAŞIM SERGİLEMEKTEDİR"
Çavuşoğlu, hükümetin ve Bakanlığın, Disiplin Tüzüğü konusunda uzlaşı odaklı bir yaklaşım sergilediğini ve çözüm üretmeye çalıştığını belirtti. Ancak yaşanan olumsuz tutumun eğitim camiasına zarar verdiğini ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığı Basın Bürosu aracılığıyla açıklama yapan Çavuşoğlu, başörtüsü ile gelen bir öğrencinin Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve okul yönetiminin tepkisi üzerine okula alınmaması sonucu ortaya çıkan tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Disiplin Tüzüğü’nün geri çekildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, önceki gün Başbakan Ünal Üstel başkanlığında yapılan istişare toplantısına işaret ederek, Hükümetin ve Bakanlığın bu süreçte sağduyulu hareket ettiğini ve öğrencilerin eğitim hakkını koruma noktasında kararlı olduğunu söyledi.
"ANAYASAL HAKTIR, EĞİTİM ENGELLENEMEZ"
Çavuşoğlu, KKTC Anayasası’nın 59. maddesine dikkat çekerek, eğitim hakkının anayasal bir güvence altında olduğunu vurguladı.
"Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Her çocuk öğrenim hakkına sahiptir. Yine Milli Eğitim Yasası’nın 9. maddesi gereği, zorunlu eğitim çağındaki her çocuğun eğitim görmesi esastır. Kılık kıyafet kurallarına uymayan öğrenciler için disiplin cezası uygulanabilir ancak hiçbir öğrencinin eğitim hakkı elinden alınamaz. Okul idaresinin kararları doğrultusunda kılık kıyafet kurallarına uymayan öğrencilere yönelik disiplin süreçleri işletilmelidir, ancak eğitimden alıkoymak yasal bir durum değildir."
"BAKANLIĞA BAĞLI DAİRE MÜDÜRÜNÜN OKULA ALINMAMASI KABUL EDİLEMEZ"
Eğitimde hükümetin vizyonunun eleştirilebileceğini ve sendikaların tepki gösterebileceğini ifade eden Çavuşoğlu, grev hakkının demokratik bir hak olduğunu belirtti. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir Daire Müdürü ve yanındaki öğrencinin okula girişinin engellenmesini kabul edilemez bulduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, okula gönderilen Bakanlık yetkililerinin, yaşanan durumu yerinde gözlemlemek ve Başbakan Üstel’in başkanlığındaki toplantıda alınan kararları açıklamak için görevlendirildiğini belirtti.
"Eğitimde kaosa yer yoktur, kurallar çerçevesinde hareket etmek zorundayız. Yetkililerin iyi niyetli çabalarına rağmen karşılaşılan bu tutum, eğitim camiasına zarar vermektedir."
"ANAYASA VE HUKUK REHBERİMİZDİR"
Kıbrıs Türk Barolar Birliği heyetinin konu hakkında hazırladığı rapora işaret eden Çavuşoğlu, hukukun rehberleri olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Bizim rehberimiz Anayasamız, AİHM kararları, hukuk ve yargıdır. Bunun dışında farklı bir rehberimiz olamaz."
"BAYRAM SONRASI TARAFLARLA YENİDEN GÖRÜŞECEĞİZ"
Konuya ilişkin tüm taraflarla istişare halinde olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, bayram sonrasında konunun tekrar ele alınacağını belirtti.
"Milli Eğitim Bakanlığı olarak, çocuklarımızın eğitime erişiminin engellenmemesi gerektiği görüşündeyiz. Bu nedenle, öğrencilerimizin eğitim hakkını korumak için elimizden geleni yapmaktayız. Tüm tarafları, çocuklarımızın geleceğini düşünerek sorumlu ve sağduyulu bir şekilde hareket etmeye davet ediyorum."