Elcil, Kıbrıs Türk tarafının Türkiye’nin yönlendirmesiyle çözüm masasına ön şartlar öne sürerek kaçtığını ve asıl eleştirilmesi gerekenin Ersin Tatar değil, Türkiye’deki iktidar olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler’in, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla tarafları görüşme masasına davet etmesi üzerine, Rum tarafının olumlu bir yaklaşım sergilediğini belirten Elcil, Kıbrıs Türk tarafının ise Türkiye'den aldığı talimatlar doğrultusunda ön şartlar öne sürerek masadan kaçtığını ifade etti. Elcil, “Kıbrıs Türk toplumu içinde çözüm isteyen kesimler, masadan kaçan Ersin Tatar’ı eleştiriyorlar, fakat bu politikayı belirleyen Türkiye’ye tek laf etmiyorlar” diyerek bu duruma tepki gösterdi.

"Ersin Tatar, Toplumu Temsil Etmiyor"

Şener Elcil, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye’nin açık müdahalesi ile toplum liderliğine getirildiğini hatırlattı. Elcil, “Seçimlere Türkiye’nin müdahalesi sonucu Ersin Tatar’ın, Kıbrıs Türk toplumu tarafından seçilmediği ve dolayısıyla toplumu temsil etmediği gerçeği ortadadır” dedi. Bu bağlamda, Tatar’ı çözüm süreci için masaya davet etmenin, politik bir çelişki olduğuna dikkat çekti.

“Bir yandan Tatar’ın toplumu temsil etmediğini söyleyip, diğer yandan görüşme masasına gitmesini talep etmek ve gitmediği için eleştirmek anlamsız bir siyasettir” diyen Elcil, Tatar’ın politikalarının, Türkiye’nin kendisine ezberlettiği bir stratejiden ibaret olduğunu savundu.

"Eleştiriler Türkiye'ye Yöneltilmeli"

Elcil’e göre, eleştirilerin odağında Ersin Tatar değil, Türkiye olmalı. Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasına oturmaması konusunda asıl sorumluluğun Türkiye’deki iktidar olduğunu belirten Elcil, “Ersin Tatar’ın siyaseti, Türkiye tarafından şekillendirilmiştir. Eğer bir eleştiri olacaksa, bu Türkiye’ye yöneltilmelidir” dedi.

Ombudsman İlkan Varol, 37’nci dönem raporunu kamuoyuyla paylaştı Ombudsman İlkan Varol, 37’nci dönem raporunu kamuoyuyla paylaştı

"Çözüm İçin Ortak Heyet Oluşturulmalı"

Şener Elcil, çözüm isteyen çevrelerin Kıbrıs Rum makamlarıyla doğrudan diyaloğa geçmesi gerektiğini savundu. “Kıbrıs’ta çözüm isteyen tüm kesimler, Türkiye’nin talimatlarına göre hareket eden Tatar’ı eleştirmek yerine, ortak bir heyetle Kıbrıs Rum makamlarıyla görüşmelere başlamalıdır” diyen Elcil, bu adımın hem Türkiye’nin hem de Rum tarafının çözüm konusundaki samimiyetini ortaya koyacağını belirtti.

Editör: P. K.