Şehitler Gazimağusa'da da anıldı Şehitler Gazimağusa'da da anıldı

Elcil, Lefkoşa’da yapılan meclis başkanlığı seçimiyle anayasa değişikliği sürecinin başladığını ve bu sürecin, Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeyinde “başkanlık sistemi” adı altında yeni bir rejim inşa etme çabası olduğunu belirtti.

ANKARA’NIN YENİ STRATEJİSİ: BAŞKANLIK SİSTEMİ

Elcil'e göre, anayasa değişikliği süreci, Ankara'nın "parlamenter sistem tıkandı" iddialarıyla Kuzey Kıbrıs’ta başkanlık sistemine geçiş çağrılarını artırmasıyla başladı. Elcil, bu sürecin, Kıbrıs'ın kuzeyinde yaşanan sorunların daha da derinleştiği bir dönemde başlatılmasının dikkat çekici olduğunu vurguladı.

BEY YAPISI: “BAYRAKTARLIK, ELÇİLİK, YÖNETİM”

Açıklamada, mevcut sistemin “Bayraktarlık, Elçilik, Yönetim” (BEY) olarak bilinen model üzerinden sürdürüldüğü ve 1974'ten sonra kökleşen bu yapının günümüzde "kukla rejim" olarak varlığını devam ettirdiği ifade edildi. Elcil, bu modelin "başkanlık sistemi" adıyla pazarlanarak yeniden dayatıldığını belirtti.

HAYATI ÇEKİLMEZ HALE GETİREN SORUNLAR YIĞINI

Elcil, Türkiye’nin ekonomik krizden eğitime, sağlıktan sosyal yaşama kadar birçok alanda Kıbrıs’ın kuzeyini olumsuz etkilediğini ve Türk Lirası'nın değer kaybının hayat pahalılığına, yolsuzluk ve suç oranlarında artışa neden olduğunu söyledi. Bu sorunlar nedeniyle Kıbrıs Türk halkının yaşamının çekilmez hale geldiğine dikkat çekti.

MUHALEFETİN PASİF KALMASI TEPKİ ÇEKİYOR

Elcil, Kıbrıs’ın kuzeyindeki muhalefeti Ankara'nın dayatmalarına karşı sessiz kalmakla eleştirerek, muhalefetin bu dayatmalar karşısında etkin bir tavır almadığını belirtti. Ona göre, muhalefet “rejime değil, yalnızca hükümete” karşı durarak halkın gerçek sorunlarına çözüm sunmaktan uzak duruyor.

"KUKLA REJİME KARŞI MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ"

Elcil, tüm muhalif kesimlere seslenerek, "Bu gerçeklerden hareketle, muhalif olduğunu iddia eden tüm kesimleri ve tüm yurtseverleri, mücadeleyi doğru hedefe yöneltmeye; hükümete değil, rejime muhalefet etmeye çağırıyoruz," dedi.