Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı.
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ankara'da gerçekleşen takas operasyonu kapsamında, ABD'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan birer uçak olmak üzere 7 uçak ile 26 kişi Türkiye'ye nakledildi.
Operasyon kapsamında, 2'si çocuk 10 rehinenin Rusya'ya, 13 rehinenin Almanya'ya, 3 rehinenin de ABD'ye nakli sağlandı.
SON YILLARIN EN KAPSAMLI REHİNE DEĞİŞİMİ
Bu operasyon, son yıllarda ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen en geniş kapsamlı rehine değişimi olarak tarihe geçti, operasyonun diyalog kanallarının kurulması MİT tarafından sağlandı.
İstihbarat diplomasisini etkin şekilde kullanan MİT'in organizasyonu ile Temmuz 2024'te taraflar Türkiye'de bir araya getirildi.
ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya ile Rusya ve Belarus'ta cezaevinde bulunan Batı ülkeleri vatandaşları ile Rusya vatandaşları arasında gerçekleştirilecek takas faaliyetinin müzakereleri yapıldı.
MİT, müzakerelerin başından sonuna kadar arabuluculuk faaliyetini başarıyla yürüttü. Tüm tarafların uzun süredir istediği ve yerel basınlarında yankı uyandıran önemli isimler takas kapsamında değişime konu oldu.
Bu kişiler arasında Rusya'da cezaevinde bulunan The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ile ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus’ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya'da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim Krasikov gibi kamuoyunda adı sıkça duyulan isimler yer aldı.
TAKAS OPERASYONUNU MİT YÖNETTİ
Ankara'da, 7 ayrı ülke arasındaki takas operasyonu, müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar MİT tarafından yönetildi.
Takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları MİT tarafından karşılandı, yine taraflar arasındaki iletişim ve koordinasyon da MİT üzerinden sağlandı.
Bu çerçevede, takasın gerçekleştiği Ankara'da, rehinelerin değiş-tokuşu MİT'in kontrolünde yapıldı. Takas yapılacak rehine sayısının çok olması nedeniyle şahısların tamamı MİT personelleri gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara intikal ettirildi.
Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, rehinelerin sağlık kontrolleri ve talep edilen diğer ihtiyaçların karşılanması sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT'in onayı ve talimatlarıyla yerleştirildi. Taraf ülkelerin uçaklarının dönüşü de yine MİT'in onayıyla gerçekleştirildi.
Güvenlik kaynakları, dünya genelinde gerginliğin tırmandığı bu dönemde Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için katkı sunmaya devam ettiğini belirtti.
Türkiye ve MİT Başkanlığının, tüm tarafların bir araya geldiği ortak platformlar kurma ve arabuluculuk faaliyetleri gerçekleştirme yönünde adımlar atmayı sürdüreceği vurgulandı.
DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Takas operasyonu kapsamında; ABD’den iki, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam yedi uçak ile Türkiye’ye nakledilen şahıslardan; ikisi çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakledilmesi sağlanmıştır. Müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yürütülmüştür. Türkiye, uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için her türlü katkıyı sunmaya devam edecektir.
'MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI PERSONELİMİZİ YÜREKTEN TEBRİK EDİYORUM'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bugün Ankara’da tarihi bir tutuklu takası operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonda görev alan Milli İstihbarat Teşkilatı personelimizi yürekten tebrik ediyorum. Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu doğrultusunda barışçıl diplomasinin merkezi olmaya devam edecektir." dedi.
'İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA İLK'
Son dönemin en önemli takas operasyonuyla ilgili Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi açıklamalarda bulundu.
Selvi operasyonla ilgili "Biden'ın siyasi hayatındaki en önemli başarılarından biri. İkinci dünya savaşından sonra en geniş takas operasyonu. Eğer engellemeselerdi Gazze'de barış sağlansaydı ABD ve İsrail'de rehineler aynen bu şekilde ailelerine kavuşmuş olacaktı. Buna engel oldular. Aylar öncesinde başlayan istihbarat diplomasisi ile bu başarılıyor. MİT Başkanı Kalın o ülkelerin istihbarat başkanları ile konuşuyor, bu isimler tespit ediliyor ve devreye giriliyor. Bu ülkeler birbirleri ile problemli ülkeler o yüzden şimdiye kadar takas işlemi gerçekleşemedi. Bu ülkelerde temasınız olacak bu ülkeler size güven duyacak ve bu ülkelerin son ana kadar güvenlerini koruyacaklar. Dünyada ancak bunu Türkiye başarabilirdi. Bu hiçbirine benzemeyen büyük bir olay. Esenboğa havalimanı uçaklar aynı anda geldi. o uçaklarda 24 yetişkin 2 çocuk toplam 26 esir var 7 ülkeden. MİT mensupları o uçağa gitti ve uçaktan takas edilecek mahkumları MİT mensupları aldı getirdi güvenli bölgeye. Orada sağlık kontrolleri yapıldı. İlgili ülke tarafından teyitleri yapıldı. 7 ülke yine uçağa MİT mensupları görevlileri eşliğinde yerleştirmeleri yapıldı. Ve ülkelerine döndüler. Bu gerçekten büyük operasyon. Ben sayın Cumhurbaşkanına bu konudaki güven veren liderliği ve MİT'in operasyon bakımından kabiliyeti önemlidir" dedi.